Municipiul Baia Mare şi-a dat în acest an examenul de majorat la capitolul sărbătorii oraşului transformat în Festivalul Castanelor 2015. Evenimentul care s-a desfăşurat pe parcursul mai multor zile a fost ceva ieşit din comun pentru oraşul nostru. O infuzie de evenimente cultural-artistice de un înalt nivel, spectacole de teatru, de muzică clasică, tradiţională, dar şi modernă, susţinute de cei mai îndrăgiţi artişti ai momentului, dar şi de artişti internaţionali. Pentru că, din acest an, festivalul comunităţii băimărene a devenit unul internaţional. În perioada 21-27 septembrie, Baia Mare şi-a luat cu brio examenul, demonstrând că se pot organiza evenimente de anvergură şi de maxim interes în capitala Maramureşului. Ochii întregii ţări au fost aţintiţi asupra municipiului Baia Mare în aceste zile, cu atât mai mult cu cât principalele concerte au fost transmise în direct de un post de televiziune naţional. Festivalul Castanelor 2015 a fost o demonstraţie de forţă culturală, de capacitate de a organiza manifestări care atrag, pe lângă cetăţenii urbei, atenţia turiştilor din ţară şi din străinătate.
Anuala Artelor 2015 a deschis seria manifestărilor culturale în fostul cinematograf Minerul
Fostul cinematograf Minerul a devenit simeză pentru artiştii plastici băimăreni, peste 70 de lucrări fiind expuse în cadrul Anualei Artelor în acest an. Artistul plastic Gyori Csaba a fost distins cu un premiu de creaţie de către primarul Cătălin Cherecheş, pentru întreaga sa activitate de creaţie. “Pentru mine este o mare bucurie să fiu alături şi de cei din comunitatea artistică din Baia Mare, alături de cei care iubesc arta şi alături de care am putut fi în acest spaţiu pe care mi l-am dorit redat comunităţii din prima zi în care am devenit primarul municipiului Baia Mare. Şi cu greu, cu multe piedici, cu multe bariere, cu dificultăţi, dar cu foarte mari satisfacţii, am reuşit să obţinem în patrimoniul oraşului această sală. Pentru mine este, pe lângă multe alte lucruri pe care le-am făcut, mai mici sau mai mari, cel mai important şi lucrul care m-a încercat cel mai tare de când sunt primar. Am făcut acest lucru din dragoste pentru oraş, din credinţa puternică pe care o am că se poate face ceva. Atunci când nu mai credea nimeni, eu am crezut. Şi din dorinţa de a arăta şi celor mai tineri decât noi că acest oraş are un parcurs cultural, artistic, are un anumit fundament pe care putem să construim atît de frumos”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.
Baia Mare – oraşul aurului, un documentar care pune în valoare simbolurile cetăţii
Sala de spectacole a fostului cinematograf Minerul s-a dovedit a fi neîncăpătoare la premiera filmului Baia Mare – oraşul aurului, realizat de Dan Cristian Popovici şi Liviu Popovici, proiectul fiind susţinut din fonduri personale de către primarul Cătălin Cherecheş. Pelicula aduce în faţa spectatorului imagini inedite cu Baia Mare, a clădirilor simbol de aici, dar şi de la evenimente publice importante. Filmul va fi o mărturie peste ani, fiind şi în acest moment un punct de reper, o aducere aminte pentru toată lumea că trăim într-un oraş frumos, ale cărui minunăţii le putem descoperi dacă putem lăsa deoparte grijile cotidiene.
Zoli Toth Project, concert de muzică clasică, inedit, în fostul cinematograf Minerul
Sala de spectacole a Cinematografului Minerul a prins viaţă prin evenimentele organizate aici de Festivalul Castanelor. Un moment inedit l-a reprezentat concertul de muzică clasică susţinut de Zoli Toth Project, care a umplut la refuz sala.
Zoli Toth: “A fost un concert foarte bun pentru noi şi publicul a fost extraordinar. A fost mult mai emoţionant decât am crezut la început. Se pare că prieteniile care mă leagă de oraşul Baia Mare mă fac de fiecare dată să mă simt special aici. Locaţia a fost una inedită. Nu cânţi în fiecare zi într-o locaţie ca asta. Dar mă bucur că exista un plan pentru această locaţie şi că băimărenii vor avea o nouă sală de spectacole, ceea ce în ziua de azi este o minune. Nu numai în Baia Mare, ci în toată România. Să se construiască o sală de spectacole nu am mai auzit de mult. Cârciumi am mai văzut şi tot felul de restaurante şi baruri, dar săli de spectacole mai puţin”.
Concert de muzică clasică de excepţie, susţinut de Opera Group Project în Piaţa Cetăţii
Partituri celebre de operă, operetă şi canţonete italiene au răsunat în Piaţa Cetăţii în cadrul Festivalului Castanelor. Soliştii Opera Group Project au oferit momente de neuitat iubitorilor muzicii de calitate. De la George Enescu la Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti sau Johann Strauss, concertul de o înaltă ţinută a adus pe scenă tineri instrumentişti şi solişti recunoscuţi deja şi pe plan internaţional: sopranele Cristina Oltean şi Natalia Buciumean şi tenorul Ştefan Korch.
Alexandru Mânzat, contrabasist şi tenor, directorul proiectului Opera Group: Piaţa Cetăţii este cel mai frumos spaţiu pe care l-am văzut în România, vă spun sincer. Am mai văzut asemenea spaţii în Austria şi cred că este cel mai indicat pentru un concert în aer liber.
Cristian Sandu, dirijor: Festivalul Castanelor este deja un brand arhicunoscut al oraşului Baia Mare. Opera Group Project s-a bucurat să prezinte un program divers cu arii din operetă, arii din operă, cântece spaniole şi canţonete italiene. Ne bucurăm că publicul a reacţionat extraordinar. Oricând suntem bucuroşi să ne reîntoarcem şi să prezentăm într-o formulă puţin neconvenţională, în aer deschis pentru public, capodoperele muzicii.
Rockerii au invadat Centrul istoric al municipiului Baia Mare
Celelalte Cuvinte, Nişte Băieţi, Ska – Nk, Cargo, Compact şi Zdob şi Zdub au transformat centrul istoric într-o arenă a muzicii rock. Băimărenii au venit în număr extrem de mare la eveniment şi au cântat alături de artişti ore în şir.
Călin Pop/Celelalte Cuvinte: A fost frumos, o reîntâlnire cu un public care probabil nu exista când am cântat noi prima dată înainte de ’90, dar un public ce simte, dacă îi cânţi sincer.
Paul Ciuci/Compact: A fost superb, publicul din Baia Mare este numărul 1. A fost fain de tot.
Nunta de Aur a onorat cuplurile căsătorite de 50, respectiv de 60 de ani, din Baia Mare
123 de cupluri au fost celebrate în acest an la Nunta de Aur. Primarul Cătălin Cherecheş şi Consiliul Local au organizat pentru ei un eveniment fastuos, cu tort, diplome şi daruri.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: Aceşti seniori sunt un exemplu pentru oraşul nostru, pentru noi toţi. Le doresc multă sănătate şi vreau să îi asigur că tot ceea ce fac pentru comunitate şi oraş, fac cu foarte multă dragoste, cu foarte multă iubire şi faţă de oraş, şi faţă de băimăreni. Este exemplul pe care l-am primit de la aceşti seniori care au construit oraşul, au crescut copii şi au demonstrat că pot trece împreună printre ani, cu griji şi bucurii. Ei ne arată ce înseamnă demnitatea, verticalitatea, ce înseamnă să respecţi omul, oraşul şi ţara, ce înseamnă să laşi în urma ta lucruri şi rezultate frumoase.
Concertul Nostalgia a adus în faţa băimărenilor nume sonore ale muzicii uşoare româneşti
Artişti consacraţi ai muzicii uşoare româneşti au cântat în cadrul concertului Nostalgia, în faţa unui public extrem de numeros. Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Carmen Rădulescu, Adrian Daminescu, Mihai Constantinescu şi Daniel Iordăcheoaie au venit în faţa publicului băimărean la Festivalul Castanelor.
Carmen Rădulescu: Am venit cu atâtea emoţii, dar şi cu atâta drag de publicul băimărean. E adevărat că toate oraşele pe unde am fost s-au schimbat, dar Baia Mare pentru mine are ceva special. Oamenii sunt altfel, oamenii sunt drăguţi, ştiu să vorbească, ştiu să-şi zâmbească, ştiu să te primească, ştiu să te facă să te simţi bine.
Mihai Constantinescu: Eu mă bucur tare mult când vin în Baia Mare, pentru că în principiu vin foarte departe, dar când vin de la o serbare adevărată, foarte frumoasă, foarte bine organizată, cu un public extraordinar, e altceva. E într-adevăr o chestiune de felicitat că se face aşa ceva. Cred că oamenii îşi doresc, oamenii merită şi e foarte frumos.
Iris, din nou împreună în Baia Mare, la Festivalul Castanelor
Cristi Minculescu şi colegii săi din Iris s-au reunit pentru câteva ore în Baia Mare, unde au susţinut un concert extraordinar alături de invitaţii lor de renume: Maia Morgenstern, Felicia Filip, Mircea Vintilă şi Adi Despot/Viţa de Vie. Ploaia torenţială nu a încurcat cu nimic spectacolul: mii de oameni au stat cu sau fără umbrele în faţa scenei, din respect pentru aceşti monştri sacri ai muzicii rock româneşti şi invitaţii lor.
Cristi Minculescu: Mă bucur enorm că am dat de un public excepţional. Au stat două ore şi jumătate în ploaie pentru noi. Tot respectul şi simpatia mea.
Felicia Filip, soprană: Prima dată când s-a întâmplat despărţirea am spus că nu va trece mult timp până ce vom fi din nou în formula ce ne-a consacrat şi uite, am avut dreptate. Nici nu se putea altfel, pentru că ei doar împreună sunt adevăratul Iris şi doar împreună sunt aşteptaţi cu atâta iubire, cum s-a demonstrat şi de această dată.
Adrian Despot/Viţa de vie: Este o formulă inedită, o formulă extinsă Iris, pentru că este o formaţie cu foarte mulţi prieteni. Eu şi Cezar suntem onoraţi că ne-am numărat printre ei; a fost foarte foarte fain, îmi pare rău de ploaie, dar aceasta a avut şi părţile bune. Pentru că atunci vezi devotamentul oamenilor faţă de artiştii de pe scenă. A fost impresionant. A plouat ca la balamuc, iar oamenii stăteau în faţa scenei, ascultau şi cântau, a fost superb.
Flacăra folkului arde în Baia Mare
Centrul istoric a găzduit la începutul festivalului o seară dedicată muzicii folk. Cantautorii Maria Gheorghiu, Marius Baţu, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă şi Vasile Şeicaru, acompaniaţi de chitările lor, au propus publicului băimărean melodii celebre. Folkul încă este un gen apreciat în Baia Mare, unde nici măcar intemperiile nu au ţinut publicul departe de artiştii preferaţi.
Ducu Bertzi: a fost foarte fain, muzică de suflet, într-o atmosferă minunată. Toate generaţiile necesită folk, pentru că niciodată puţin romantism nu strică în sufletul omului.
Marius Baţu: Cînd vezi feţe prietenoase în faţa scenei, oameni care cântă cu tine, nu are cum să nu fie minunat. Nu am mai fost de multă vreme la Festivalul Castanelor, dar este clar că lucrurile merg înspre bine.
Maria Gheorghiu: aceste concerte sunt foarte importante, mai ales cele în aer liber, pentru că la ele au acces foarte mulţi oameni şi cei care ştiu mai puţin despre mişcarea folk. Cred că este important ca folk-ul să iasă din nou în pieţele publice.
Mircea Vintilă: A fost un spectacol frumos, oamenii au venit în număr foarte mare şi nu doar că au venit, dar au participat activ, au cântat şi au dansat de la un capăt la altul. Lumea redescoperă cântecele frumoase şi importante pentru istoria muzicii româneşti.
Muzici tradiţionale cu Grigore Leşe şi bătrâni lăutari în Centrul istoric al municipiului
Spectacolul Muzici tradiţionale susţinut de Grigore Leşe şi invitaţii săi a creat o atmosferă aparte în centrul istoric al municipiului Baia Mare. Atmosfera de sărbătoare a cuprins şi spectatorii, care au cîntat şi au dansat alături de artişti. Spectacolul a făcut parte din seria acţiunilor care aduce Baia Mare mai aproape de obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Adevărate comori muzicale au putut descoperii spectatorii. Dansatori care au jucat ca la un adevărat bâlci, s-au perindat printre cetăţeni şi i-au îndemnat să le urmeze exemplul. Manifestarea a adunat artişti din diverse zone ale ţării, bătrâni lăutari, Taraful din Goicea, judeţul Dolja, Fanfara din Dârvari, Mehedinţi, Fanfara din Forăşti, Suceava şi horitoare din Maramureş, grupul Iza, Dan Daniel, grupuri tradiţionale de dansatori din zonele Chioar, Codru, Lăpuş şi Maramureşul Voievodal.
Grigore Leşe: Vine Leşe amfitrion şi vă propune o formulă de bâlci. La bâlci se plimbă, se cântă, se aplaudă. Şi când vrem să mergem la un spectacol, plătim bilet şi intrăm într-o sală de spectacole. Eu am zis să vin să coordonez o poveste de bâlci. Noi ar trebui să fim acolo, la tarabe, să ne cânte Ştefan de băut, Dan Daniel de joc, să de cânt fanfara din Forăşti sîrbe, să ne cânte Grupul Iza de mers pe uliţă. Pe scenă am invitat comorile României şi nu exagerez. Avem în Maramureş atâţia ceteraşi, încât dacă răstorni un bolovan în apă, în loc de peşti ies ceteraşi. Numai că ceteraşii adevăraţi îi poţi număra pe degete.
Nea Costin, lăutar din Cezieni: Am venit aici să vă distrăm. Ne-a plăcut foarte mult. Oraşul e frumos. De mult colaborăm cu Grigore Leşe, am fost în multe părţi, la Mamaia, Suceava, Sibiu, acum am ajuns şi-n Maramureş.
Discoteca anilor ‘80 – ‘90 a adus artişti internaţionali celebri, în faţa a zeci de mii de băimăreni
CC Catch, Sabrina şi Culture Beat au transformat zona din jurul scenei amplasate pe bd. Unirii într-o adevărată discotecă a anilor ‘80 – ‘90. Zeci de mii de oameni s-au adunat pentru a retrăi momente frumoase din tinereţe, dar şi pentru a asculta live cele mai importante hituri ale perioadei de aur a muzicii dance. Faydee şi Tara, Delia alături de trupa sa au susţinut la rândul lor super spectacole pe scena de pe Unirii.
CC Catch: A fost un public foarte cald. L-am simţit plin de entuziasm şi m-au primit cu multă dragoste.
Spectacolul de operetă Dolce Vita, una dintre principalele atracţii din programul festivalului
Un moment aşteptat a fost spectacolul susţinut de artiştii Teatrului Naţional de Operetă şi musical Ion Dacian din Bucureşti. Spectacolul concert a îmbinat perfect stiluri diferite, cum ar fi opereta, musicalul şi muzica pop, care au transmis în egală măsură bucuria vieţii. Publicul a fost purtat prin momente artistice speciale, de la Contesa Maritza şi Silvia lui Emmerich Kalman, până la Secretul lui Marco Polo de Francisc Lopez, Liliacul lui Jihann Strauss – fiul, Notre dame de Paris a lui Ricardo Cocciante sau Apocalipsa iubirii de Ernest Fazekas. Spectacolul dinamic a adus în faţa publicului spectator poveşti de iubire, trădare, dar mai ales multă bună dispoziţie.
Daniel Jinga, dirijor: E un spectacol frumos pentru că îmbină mai multe genuri muzicale. Este un spectacol dinamic, lucrările prezentate fac parte din titluri de musicaluri şi operete celebre. Cineva a glumit că ne facem viză de flotant în Baia Mare. Poate ne facem abonamente pe cursele aeriene şi pe autostrăzi. Venim des aici, ne simţim foarte bine aici. Baia Mare este un oraş recunoscut printre artiştii din Bucureşti, cum că aici se întâmplă lucruri de înaltă ţinută.
Soprana Irina Baiant: A fost o experienţă minunată. Publicul din Baia Mare este extrem de primitor şi cald.
Baritonul Cătălin Petrescu: Ne bucurăm că am venit şi în acest an. Publicul a fost ca de obicei aproape de noi, călduros, le mulţumim foarte mult.
Tenorul Florin Budnaru: Ne-am simţit foarte bine. Avem aici un public extraordinar, am mulţi prieteni în Baia Mare şi sunt foarte fericit. Am multe gânduri pozitive despre municipiul Baia Mare.
Baia Mare ar putea organiza un eveniment – extensie a Festivalului George Enescu
La finalul spectacolului susţinut de Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian, primarul Cătălin Cherecheş a urcat pe scenă şi a dezvăluit o parte din planurile de viitor ale autorităţii locale în materie de evenimente culturale. În planurile autorităţii locale se află şi înfiinţarea unei filarmonici care ar urma să îşi desfăşoare activitatea în sala de spectacole a fostului cinematograf Minerul.
Dr. Alban a făcut super spectacol în Baia Mare
Un show incendiar a avut loc în penultima seară a festivalului la scena de pe bd. Unirii. Nicoleta Nucă, Randi & Jo, Alexandra Stan, Andra, Vunk, Dr. Alban şi Chicane au făcut super atmosferă. Prezent pentru prima dată în Baia Mare, celebrul artist Dr. Alban a mărturisit că în viziunea lui, spectacolul ideal ar fi unul în care prestaţia sa ar fi acompaniată de zece fete frumoase din oraşul nostru. Artistul a şi invitat pe scenă alături de el câteva băimărence, făcând un adevărat spectacol. Un alt moment inedit i-a aparţinut dj-ului britanic Chicane, care a mixat mai bine de o oră în faţa publicului băimărean.
Dr. Alban: Cred că succesul pe care l-am avut în aceşti zeci de ani se datorează faptului că am venit cu ceva aparte în muzică. Oricine face ceva original are succes, iar ritmurile africane au fost mereu considerate speciale şi apreciate de întreaga lume.
Nicholas Bracegirdle/Chicane: Anul viitor voi aniversa 20 de ani de prezenţă pe scenele din întreaga lume şi am planuri cu adevărat speciale. Printre ele se numără şi filmul pe care îşi doresc oamenii să îl facă despre mine, ceea ce mi se pare cu adevărat nebunesc. Viaţa mea se împarte acum între camere de hotel, avioane şi studioul de înregistrări, dar fac acest lucru cu drag, chiar dacă uneori pare că nu am timp nici să respir.
Cornel Ilie/Vunk: Ştim că aici, în Baia Mare, avem o mulţime de fani şi venim mereu cu inima deschisă în faţa lor. Oamenii de aici sunt mai calmi şi mai calzi decât în alte părţi, iar spectacolele noastre de aici sunt de fiecare dată incredibil de intense.
Regalul folcloric a adus nume sonore pe scena Festivalului Castanelor
Nu putea exista Festivalul Castanelor fără ca în eveniment să fie incluşi artişti care reprezintă spiritul şi identitatea românească, reprezentanţi de seamă ai muzicii populare. Un adevărat regal folcloric a strâns mii de oameni în Centrul istoric, acolo unde rând pe rând au urcat pe scenă îndrăgiţi artişti populari. Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, dirijat de Eduard Albina, coregraf Emil Miheţ, artiştii Angela Buciu, Dumitru Dobrican, Ileana Bumbar, Paul Ananie, Vlăduţa Lupău, Cătălin Haşa, Daniel Pop, Andreea Ghişiu, Carmen Şteţco, Maria Mihali, Radu Pongracz, Marian Raţ, Răzvan Sabadâş; Orchestra Naţională Lăutarii din Chişinău, dirijor Nicolae Botgros, soliştii Maria Butilă, Mariana Deac, Florentina şi Petre Giurgi, dar şi îndrăgitul părinte Cristian Pomohaci, Nicolae Furdui Iancu şi Aurel Tămaş. Evenimentul a fost prezentat de Iuliana Tudor.
Rapperul englez Tinie Tempah, în premieră în Baia Mare
Ultima seară a Festivalului Castanelor a fost încheiată de nume grele de pe scena muzicii româneşti: Naguale, Connect R, 3 Sud Est, Vama şi BUG Mafia. Prezent pentru prima dată în Baia Mare, celebrul rapper Tinie Tempah a electrizat pur şi simplu publicul prezent.
Baia Mare ar putea găzdui în 2016 cel mai important festival din Europa de Sud-Est
Înainte de a da drumul focului de artificii, în penultima seară a festivalului, primarul Cătălin Cherecheş a avut un discurs interesant în faţa miilor de oameni aflaţi pe bd. Unirii. A anunţat organizarea unui festival care va fi cel mai important al anului 2016 în Europa de Sud-Est. Primarul spune că îşi doreşte ca acest festival, al cărui nume va fi stabilit împreună cu cetăţenii, să atragă oameni din întreaga ţară şi nu numai. “Am hotărât să vă divulg ce vom face pe 1 şi 2 mai 2016. Ştiţi că la Cluj se face un festival care se numeşte Untold, nu ştiu cum se va numi al nostru, poate Told, dar oricum, în perioada menţionată, Baia Mare va avea un festival care va depăşi ce se face la Cluj. Până în 1 decembrie, împreună, îi vom da un nume la acest festival. Şi îl vom organiza în aşa fel încât să îi facem pe cei din Cluj, Bucureşti, Constanţa sau Craiova şi alte oraşe să umple trenurile şi autobuzele şi să vină spre Baia Mare. Dacă tot suntem democraţi, deşi mie mi-e tare greaţă de politică şi vreau să fiu complet independent, să fiu băimărean şi atât, mi-aş dori tare mult dacă se va putea anul viitor, să începem modernizarea Bisericii Ortodoxe, prin extinderea acestui parc, peste stâlpii de beton. Cred că locul nostru este şi acolo. Şi de acolo, din curtea Catedralei, putem privi artiştii care ne încântă aici, în Baia Mare. Aşadar, pe 1 şi 2 mai 2016, cel mai tare festival din Europa de Sud Est va fi aici, la Baia Mare”, a spus Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.