În Piaţa Libertăţii din Centrul Vechi al Băii Mari a avut loc un mult aşteptat eveniment al Festivalului Castanelor: Târgul de Produse Tradiţionale şi al Meşterilor Populari, ediţia a XXIII-a. Evenimentul organizat de Asociaţia Produs de Maramureş, Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, în parteneriat cu Municipiul Baia Mare, îşi ademeneşte vizitatorii cu produse din piele, ţesături, piese de port tradiţional, obiecte din lemn, podoabe, produse cosmetice, dulciuri, produse tradiţionale din carne, fructe, sucuri, uleiuri şi altele.
Ţesături de lângă Nicula
Am stat de vorbă cu câţiva dintre expozanţi, provenind din diferite zone şi având spre vânzare produse dintre cele mai diferite. Ştefan Nagy este din Sic, o comună de lângă Nicula (judeţul Cluj). El a adus la târg ţesături lucrate la el în sat: “Soţia şi mai multe femei mai în vârstă le fac. Se cam pierde meşteşugul, cei care ţes sunt mai vârstinci, o să moară, şi tineretul nu mai este. Se lucrează acasă, nu se poate plăti după un program de 8 ore. Am aici expuse feţe de masă, cergi, covoare. Cât de cât se vând, dar nu este o afacere foarte rentabilă. Încerc să le vând mergând prin târguri, dar şi la magazinul nostru din Sic. Preţurile variază de la 30 la 300 lei, după model, după mărime, după târg…“, spune bărbatul. Printre lucrurile expuse se află şi covoare cu modele foarte frumoase, dar, ele nu sunt vopsite natural, ci materia primă este cumpărată gata vopsită.
Ciocolată cu chilli şi piper
Chiar lângă taraba lui Ştefan Nagy se află o zonă învăluită în parfum delicios de ciocolată. Este toneta lui Gabos Levente, din Cluj, care deţine firma “Dulciurile copilăriei”. “Avem dulciuri din Cluj, din copilăria fiecăruia dintre noi. Principalul nostru produs e ciocolata şi salamul de biscuiţi, în plus mai facem şi alte produse. Ciocolată avem cu mai multe gusturi: chilli, cel mai extrem, piper roşu, cafea, merişoare, ciocolată amăruie, cu cocos şi aşa mai departe. Preţul este de 60 lei kilogramul, 6 lei suta de grame, la absolut toate produsele. Vindem, în general, la târguri şi evenimente, încă nu avem un magazin al nostru”.
Slabă producţie de mere
Luczas Laszlo este din comuna Şimian, judeţul Bihor: “Avem produse de artizanat din lemn, pe care 20% le facem noi, restul le cumpărăm din Ungaria. Dintre cele pe care le facem noi sunt pahare, halbe din lemn şi platouri pe care le realizăm la comandă. Preţurile variază de la 2 lei la 140 de lei. Avem şi linguri şi platouri de mari dimensiuni. Se vând, dar cel mai bine merge vânzarea la târgurile de meşteşugari”.
Mere alese pe sprânceană, pere şi struguri găsim la standul producătorului Dorin Moldovan, din Tămăşeşti, comuna Ariniş: “Producţia de mere anul acesta a fost foarte slabă, şi calitativ, şi cantitativ, din cauza secetei. Nu a plouat, pomii au înflorit foarte puţin în primăvară, ce au legat s-au făcut merele mici şi asta e. Strugurilor le-am purtat apă ca să facă rod cât de cât şi s-au mai făcut. Nu am recoltat decât atât cât am adus. Avem şi sucuri, noi am dus merele la un procesator autorizat. Sunt sucuri de mere din soiuri amestecate.”
Cosmetice naturale şi bijuterii din porţelan
La unul dintre standuri l-am găsit pe Ionuţ Horoba, fost ziarist, actualmente producător de cosmetice naturale, alături de soţia sa, Ileana Danci-Horoba, artist ceramist: „Astăzi am venit în primul rând cu produsele cosmetice din brandul nostru, «Fain». E prima dată când ieşim oficial în oraşul natal, unde şi facem acest produs, am zis că ar fi timpul să-l scoatem şi aici, la noi în urbe. Apoi am venit şi cu produsele Ilenei, soţia mea, care a adus bijuterii din ceramică şi porţelan, creaţii unicat. Unele sunt noi, pentru că nu există târg la care noi participăm şi ea să nu aducă ceva nou. Legat de cosmetice, sunt cele trei sortimente cu care noi lucrăm: săpunurile, cremele de faţă şi uleiurile de masaj. Săpunurile sunt doar cu uleiuri naturale, asta e de accentuat, şi în al doilea rând aromele sunt date de uleiul de scorţişoară, uleiul de cimbru, mentă, rozmarin, iar apoi aş putea să le numesc pe cele care se găsesc în baza săpunului, cele mai importante, şi anume untul de shea, untul de cacao, uleiul de ricin, toate uleiuri presate la rece şi certificate, dacă nu bio, cel puţin naturale 100%. Preţurile în ceea ce priveşte săpunurile sunt pe cele două game: gama de lux, unde se regăsesc uleiurile preţioase, şi care costă 18 lei, şi gama Săpunul familiei – 12 lei, un săpun de folosit zi de zi.