Sâmbătă, 19 septembrie, Sala „Ion Burnar” a Cenaclului Scriitorilor din Maramureş a adunat peste 30 de cenaclişti şi invitaţi, motivaţi de dorinţa implicării în momentul ieşirii spre lumea lecturii a celui de-al treilea volum editat de ziaristul, prozatorul, poetul şi pe deasupra acestor calităţi dovedite, de omul de cultură Gelu Dragoş.
Pentru orice autor ce se învredniceşte să iasă la rampă cu vreo producţie editorială, momentul lansării în faţa colegilor de breaslă este pe de o parte unul încărcat de măreţia unei realizări personale, uneori cu multe emoţii, dar deopotrivă o veritabilă „trecere pe sub furcile caudine”, pentru că întreaga creaţie prezentată se supune trecerii prin filtrul criticii şi uneori mi-a fost dat să asist la exprimări cât se poate de severe, de acide din partea fârtaţilor pe altarul creaţiei.
Volumul, intitulat „Opinii”, a apărut de curând la Editura „Singur” de la Târgovişte. Ne-am manifestat mirarea mai mulţi, de ce atât de departe? Explicaţia devine simplă aflând că la cârma acestei instituţii este de mai mulţi ani maramureşeanul nostru Doru Ştefan Dăncuş, dovedind în repetate rânduri multă afecţiune şi oferind unele facilităţi confraţilor din părţile noastre.
Obişnuita rânduială a lansării a fost cu multă abilitate moderată de către d-na Florica Bud, preşedinta Cenaclului şi întreaga dezbatere, luările de poziţii, propunerile de genul „sfaturilor colegiale” oferite pe rând autorului pot fi considerate o veritabilă reuşită.
Onoarea prezentării volumului în speţă i-a fost atribuită cunoscutului prozator Valeriu Sabău, figură omniprezentă la întreaga activitate a cenaclului, şi care este prezent de asemenea cu publicistică în gazete.
M-a impresionat maniera directă şi sinceră în care mărturiseşte: „…Sunt prozator, nu mă pricep în modul cel mai serios la poezie, dar, vă asigur, mă pricep foarte bine la ceea ce nu este poezie… În cazul de faţă afirm că avem de-a face în mod sigur cu o poezie, dar nu ştiu cât de mare e acum şi cât de mare va ajunge!”
Despre volumul „Opinii” afirmă că i se pare o carte surpriză, în care autorul face o construcţie bizară, îmbinând editoriale, interviuri şi recenzii, toate fiind jurnalistică. Remarcă însă abilitatea tonului ba acid, ba povăţuitor, ba împăciuitor, în care se îmbină alese calităţi jurnalistice.
Au urmat rând pe rând mai multe intervenţii, toate învârtindu-se în jurul creaţiei, şi gazetăreşti, şi literare ale lui Gelu Dragoş. Nu mi-a fost dat ca altădată să aud inepţii precum: „Nu am reuşit să citesc lucrarea, dar aş vrea să spun…!”. Oricum, Gelu se află acum departe de debut şi este prea bine cunoscut de literaţii băimăreni.
S-a vorbit mai mult sau mai puţin încurajator despre creaţia autorului. Dragomir Ignat, Ioana Ileana Şteţco, Vasile Tivadar, Ştefan Jurcă, Ioan Meteş au subliniat pe ici, pe colo, amprenta carierei didactice a lui Gelu şi de aici alunecarea facilă în „prozodic” şi în versuri „sentinţă”.
M-a impresionat rostirea cunoscutului epigramist Ion Şiman, din care am reţinut: „Dragoş poate fi cu adevărat un poet mai mare, dar pentru asta trebuie curaj şi nebunie, să nu fii ca toţi oamenii. Poezia presupune har şi muncă”.
Noi socotim că Gelu le întruneşte pe toate acestea.
Spre final, cunoscutul artist Nicolae Sabău, elogiind activitatea cenaclului, al cărui preşedinte a fost ani la rând regretatul poet Ion Burnar, stabilit acum pentru vecie la Cicârlău, a lansat invitaţia unor întâlniri şi manifestări literare la Casa Muzeu din Cicârlău.
Emil DOMUŢA