Şedinţa crescătorilor de bubaline

0
3118

În satul Libotin, comuna Cupşeni, a avut loc o dezbatere cu crescătorii de bivoliţe, la care au participat 70 de crescători, în vederea demarării controlului oficial al producţiei (COP) de lapte şi înscrierea de noi membri în COP. La întîlnire au participat: dr. Viorel Ploscariu, ing. Marius Inceu şi ing. Silviu Haranguş (din partea O.J.Z. Maramureş), primarul Mircea Boga, medicul veterinar concesionar dr. Petriman Ioan, Aurel Filip de la Asociaţia Crescătorilor de Bivoli Transilvania (din Dej) şi Ioan Buda, controlor de lapte.
Gospodarii s-a interesat de sprijinul financiar de la APIA, suma alocată pe cap de animal şi condiţiile de eligibilitate a cererii în cazul sprijinului cuplat în zootehnie: bivoliţa de lapte pentru care se face cererea să aibă cel puţin un produs (viţel) în momentul depunerii cererii la A.P.I.A.; bivoliţa să fie individualizată prin două crotalii; să fie înscrisă în Registrul Genealogic; registrul exploataţiei să fie actualizat; animalul să fie înregistrat în Registrul Naţional al Exploataţiilor (R.N.E.); bivoliţa trebuie menţinută în exploataţie cel puţin 6 luni de la data depunerii cererii.
Asociaţia Crescătorilor de Bubaline din România, cu sediul în Şercaia, jud. Braşov, acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic la rasa Bivolul Românesc, a certificat pentru judeţul Maramureş un număr de 252 de adeverinţe, pentru un numar de 556 de bivoliţe de lapte. Pentru Asociaţia Crescătorilor de Bivoli Transilvania, acreditată pentru efectuarea C.O.P., există 209 cereri, pentru 394 de bivoliţe. În 2015, au fost depuse 43 de note de control, pentru 142 capete, în vederea înscrierii în C.O.P. Controlul oficial al producţiei de lapte la bivoliţe va începe în zona Lăpuş în 15 septembrie 2015. Primarul comunei Cupşeni, Mircea Boga, a promis sprijin. (A.P.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.