Creştere alarmantă a cazurilor de cancer cutanat

0
1459

Dr. Costache Chertif – medic primar Chirurgie plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, Doc­tor în Ştiinţe Medicale şi şeful secţiei de Chirurgie plastică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare – atrage atenţia asupra creşterii alarmante, în judeţ, de cazuri de cancer cutanat. Acesta e întîlnit la persoanele în vîrstă care, în absenţa suferinţei fizice, se adre­sează destul de tîrziu medicilor specialişti.

„Cernobîlul începe să-şi arate colţii”

Reporter: Ce tipuri de intervenţii faceţi în această perioadă?
Dr. Costache CHERTIF: Dacă se apropie iarna, pentru chirurgul plastic, traumatismele de mînă sînt pe primul lor, cauzate de ferăstrăul circular, drujbă şi alte dispozitive electrice. Mai rare, dar extrem de mu­tilante. Urmează accidentele de circulaţie şi arsurile. În ultimul timp, foarte frecvente sînt cancerele cutanate despre care cred că, la ora actuală, au depăşit traumatologia. Sînt leziuni care apar la persoane în vîrstă, trimise tîrziu în serviciile noastre. Cauza principală de adresabilitate tardivă e lipsa durerii. Urmează infecţiile articulaţiilor şi ale părţilor moi, intervenţiile reconstructive după traumatismele complexe care nu au putut fi reparate în primul moment.
R.: Putem vorbi de intervale de vîrstă predominante?
C.C:: Da, în ceea ce priveşte traumatologia – la populaţia activă, între 20 şi 40 de ani. După 70-80 de ani, predomină cancerele cutanate. Dacă mergem în secţie, avem pacienţi de peste 80 de ani operaţi de cancer la nivel facial ori la nivel de membre. Membrele superioare şi faţa sînt expuse, în general, la radiaţiile solare, dar consider că Cernobîlul începe să-şi arate colţii acuma. Pentru că vorbesc cu alţi colegi din ţară şi nu au cazuistica atît de bogată în cancere cutanate aşa cum avem noi, aici. Din 10 bolnavi pe care îi internez într-o zi de luni, şapte sînt cu cancer.

Chirurgia sub microscop, cea mai solicitantă

R.: Care e cel mai solicitant tip de intervenţie?
C.C.: Urgenţele şi microchirurgia – lucrul sub microscop. Avem pacienţi care vin cu mîna, cu degetele în pungă, cu vasele mari tăiate la nivelul extremităţii superioare sau inferioare. Sînt operaţii ce se fac sub microscop, durează şi sînt extrem de costisioare. Mai mult, cu perioade lungi de internare pentru pacienţi.
R.: Ce riscuri pot apărea?
C.C.: Sîngerare postoperatorie imediată, infecţie, deces. Nu cred că am avut aici, în secţie, nici un deces anul acesta doar în cazul pacienţilor cu arsuri extinse – peste 90% din suprafaţa corporală. Rezistă două-patru zile după care survine decesul. Pentru serviciile de arşi, cred că nici la nivel naţional nu există centre bine puse la punct. Sîntem obligaţi să trimitem aceşti pacienţi la Bucureşti cu elicopterul, dar şi acolo condiţiile sînt aşa cum sînt. Spitalul de Arşi din Bucureşti nu este deloc un fel de Mecca pentru bolnavii cu arsuri. Sînt pacienţi care şi refuză transportul acolo.

Îngrijirea postoperatorie

R.: Ce presupune îngrijirea postoperatorie?
C.C.: Şi aici este o problemă serioasă. Judeţul nostru e împărţit în zone dificile, cum e Borşa, Vi­şeu, Sighet. Dar nici medicina primară şi nici cea ambulatorie din alte spitale nu sînt pregătite să preia cazurile după operaţie. Deci, eşti obligat să ţii acest bolnav aici pentru că o manevră greşită, o îngrijire deficitară strică tot ce ai făcut deşi, mai mult de trei săptămîni, nu poţi să ţii un caz şi nu avem nici locuri. Dar facem tot felul de mişcări pentru a-i putea ajuta pe bolnavi. Aşa că îngrijirea postoperatorie se face tot în secţia de Chirurgie plastică, pe o perioadă mai lungă, pentru a fi siguri de succesul operaţiei. Apoi, nu avem la îndemînă kinetoterapeutul. Dacă nu începi mişcarea precoce cu pacientul după un replant, după o leziune de tendon, după o fractură, totul se strică.
R.: E nevoie şi de suport psihologic.
C.C.: În străinătate nu există secţie de chirurgie plastică fără psiholog, fără kinetoterapeut. Contează foarte mult. Trebuie să ştii să discuţi cu ei.
R.: Intervenţiile estetice se pot face şi în spitalele de stat?
C.C.: Da, dar eu nu fac. Pentru că nu am condiţii pentru aşa ceva. Or, intervenţiile estetice necesită aparatură specială, condiţii speciale de îngrijire, discuţii prealabile, protocoale speciale de urmat. Sînt sume mari şi nu sînt permise eşecuri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.