Creşte numărul insolvenţelor în rîndul firmelor mari

0
558

– în acest an, Maramureşul, cu 308 cazuri, se află în topul creşterii numărului firmelor în insolvenţă –

Deşi, în statistici, numărul cazurilor de insolvenţă este în scădere, în spatele cifrelor se ascunde o situaţie care ne poate pune pe gînduri. Tot mai multe firme, cu afaceri de peste 1 milion de euro, îşi declară incapacitatea de plată. Mai mult chiar, avem de patru ori mai multe firme în insolvenţă decît ţările din jur.
Cel mai mare număr de companii intrate în insolvenţă se înregistrează în Bucureşti, capitala fiind urmată de judeţele Bihor, Timiş şi Maramureş. Judeţele cu cele mai puţine insolvenţe sînt Călăraşi, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Sălaj şi Teleorman, unde numărul firmelor care au declarat incapacitatea de plată nu trece de 50 de cazuri.
În perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2015, în judeţul Maramureş au intrat în insolvenţă 308 firme, cu 3,7% mult decît în aceeaşi perioadă a anului 2014, cînd numărul lor era 297, fiind singurul judeţ din ţară în care a crescut numărul cazurilor de insolvenţă. La nivelul României, Bucureştiul – cu 1.215 firme – se află pe primul loc în top, urmat de Bihor – 331 şi Timiş – 323. În România, numărul insolvenţelor, în primele 7 luni din 2015, este de 6.530, mai redus cu 56,82%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, cînd erau 15.124 de firme.
Datoriile neacoperite ale firmelor intrate în insolvenţă, în primul semestru din 2015, sînt de 2,6 ori mai mari faţă de cifra rezultată din situaţia insolvenţelor din perioada corespunzătoare a anului trecut, iar numărul locurilor de muncă în pericol este cu 9% mai mare. Totalul datoriilor neacoperite de active ale firmelor intrate în insolvenţă, în prima jumătate a acestui an, se ridică la 3,83 miliarde lei, faţă de 1,45 miliarde lei în primul semestru din 2014.

45 din 1.000 de firme active sînt în insolvenţă

Îngrijorător este faptul că a crescut numărul insolvenţelor în rîndul firmelor mari, cu un impact major în economie. Scăderea numărului total de insolvenţe din prima jumătate a acestui an este pe segmentul firmelor cu cifra de afaceri anuală sub 100.000 de euro, în timp ce numărul insolvenţelor deschise în rîndul companiilor cu afaceri de peste 1 milion de euro – 329 de dosare – este similar celui din prima jumătate a lui 2014.
Dacă, în perioada 2010-2014, IMM-urile au ajuns în insolvenţă, în principal, din imposibilitatea de a-şi asigura cash-flow-ul, societăţile mari au primit, în majoritatea cazurilor, rescadenţări ale creditelor, perioade de graţie sau prelungiri ale liniilor de credit. Din acest an, însă, creditorii bancari au început să elimine din portofoliu creditele neperformante, astfel că situaţia a devenit alarmantă.
Potrivit statisticilor, în anul 2014, media incidenţei insolvenţei în România este de 45 de cazuri la 1.000 de firme active, de 4 ori mai mare decît media în plan regional, iar economia românească conduce, detaşat, topul insolvenţelor în Europa de Est. Cel mai bine stă Polonia, cu 823 de insolvenţe în 2014 la 1,79 milioane de firme. Media la nivel regional este de 10 insolvenţe la mia de firme active.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.