Grila de salarizare

0
716
Editorial Graiul Maramureşului

Guvernul a decis să mărească salariile din sistemul sanitar cu 25%, de la 1 octombrie, pentru “motivarea personalului şi stoparea migrării cadrelor în străinătate”. Nu se mai vorbeşte nimic despre proiectul de lege privind salarizarea unică! Fără nici o logică, executivul a mărit brusc salariile doar pentru o categorie profesională (medici şi asistenţi medicali). Cumplită greşeală este să le dai unora, fără să îi iei în considerare şi pe ceilalţi! O mamă împarte pîinea în felii pentru toţi copiii, dacă nu este maştehă. Parlamentul poate îndrepta eroarea politică şi administrativă, anulînd ordonanţa guvernamentală.
Victor Ponta şi miniştrii săi au uitat de grila de salarizare, de mecanismul legal care împarte pîinea pentru funcţionarii de stat. Au trecut peste birocraţia care stabileşte coeficienţii de ierarhizare şi cu de la sine putere au plusat, ca la jocul de poker. Problema salariilor este cea mai mare, fiind singura cu potenţialul să ridice masele de lefegii contra puterii. Ponta s-a speriat de zecile de mii de semnături pe Facebook – s-a dovedit că sînt informaţii mincinoase, la protestul organizat de internauţi în faţa Ministerului Sănătăţii s-au prezentat douăzeci de oameni. Nu tot ce zboară pe internet se mănîncă, dar Victor Ponta s-a fript o dată, la alegerile prezidenţiale, cînd mişcarea tinerilor naivi a înclinat balanţa în contra sa şi în favoarea lui Iohannis, şi de aceea a suflat politic şi în iaurt. A neglijat riscul că celelalte categorii profesionale de lefegii se vor revolta împotriva discriminării evidente. Nu a mai avut nevoie de nici un fel de consultare cu sindicatele, cu ministerele, cu societatea civilă şi asociaţiile profesionale. Nici un fel de dezbatere publică nu a fost necesară. De azi pe mîine, Victor Ponta a anunţat cu obloane de cal că vor creşte salariile medicilor cu 25%. Este adevărat că se discută de multă vreme despre măriri de salarii, cu 70%, în trei tranşe. Dar un politician nu acordă de la el, deoarece nu sînt banii lui de acasă. E vorba de fonduri publice mulse cu greu de la firme în criză economică şi de la muncitori cu salariul minim pe economie. Industria românească îi plăteşte pe pălmaşi cu salariul minim pe economie, 7 lei pe oră, plus 20 de bonuri de masă pe lună şi transport gratuit la serviciu. Mai bine de jumătate dintre români cîştigă 1.100 de lei, salariul minim pe economie, sporul de vechime şi eventual de noapte.
Problema nu-i simplă, deoarece salariile sînt legate direct de pensii. Dacă salariile bugetarilor se dublează, punctul de pensie aproape se va dubla şi el, aşa că Guvernul are de socotit şi efectele în cascadă produse de creşterea din condei. Ministerul Muncii a făcut calcule, pe baza unor coeficienţi de ierarhizare mincinoşi, care stabilesc raportul de 1:18 între cel mai mic salariu şi cel mai mare. Echilibrul 1:7 ce era pînă acum s-a rupt. Cine a calculat care este norma de muncă, timpul productiv, timpul pentru întreruperi, pentru pauze, norma de timp, norma de personal, sfera de atribuţii specifice categoriilor de salariaţi publici? Nimic nu s-a schimbat, deci nu este cazul ca angajatorul să crească salariile medicale cu 25%, la o cerere făcută de medici … inexistenţi. Naivitatea Guvernului şi a primului ministru nu pot fi atît de mari, deci în picioare rămîne ipoteza că s-au speriat de revolta simulată pe internet.
Dacă un incompetent primeşte salariu mai mare cu 25%, tot incompetent rămîne. Dacă un medic beneficiar de ciubuc primeşte salariu mai mare, nu va renunţa la folosul necuvenit din plic. După ce a semnat ordonanţa, Victor Ponta a revenit cu picioarele pe pămînt şi a declarat că … vrea reforme în sistemul sanitar, însă era prea tîrziu, păsărica ordonanţată i-a scăpat din mînă şi acum doar Parlamentul o mai poate prinde, prin respingerea creşterii tam-nesam a salariilor medicale cu 25%.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.