La Cerneşti – Festivalul Stuparilor, ediţia a XII-a

0
1420
Grupul de VIP-uri prezente la Festivalul Stuparilor

Duminică, 30 august, pe o vreme caniculară, la lizieră de pădure, chiar sub masivul „Şatra lui Pintea”, s-a desfăşurat ediţia a XII-a a „Festivalului Stuparilor”. Organizarea de excepţie a aparţinut Consiliului Local, Primăriei, Căminului cultural, Cercului apicol, toate instituţii din comuna Cerneşti, cu sprijinul nemijlocit al Consiliului Judeţean Maramureş şi al Camerei Agricole Judeţene Maramureş. La manifestările grandioase de sub „Dealul Pietrişului”, desfăşurate pe parcursul a peste 12 ore, au participat mii de spectatori veniţi din împrejurimi, din mai multe judeţe ale României, fii ai comunei Cerneşti „risipiţi” în lume. Scopul acestor întîlniri a fost acela de a promova turismul şi produsele tradiţionale, în special mierea de albine din toată Ţara Chioarului. Dintru început, a fost oficiat un Te Deum de către preoţi şi diaconi din împrejurimile Cerneştiului. S-au desfăşurat competiţii sportive în satele aparţinătoare comunei Cerneşti, în Brebeni şi Fînaţe. Toţi cei prezenţi la eveniment s-au înfruptat cu miere de albine pe săturate.

Ansamblul folcloric „Cosăul” din Sîrbi
Ansamblul folcloric „Cosăul” din Sîrbi

Activităţile cultural-artistice au fost susţinute de către ansambluri folclorice de prestigiu din judeţul nostru, din Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj-Napoca, Satu Mare ş.a. Au evoluat solişti vocali şi instrumentişti de muzică populară consacraţi sau la debut. Moderatorul şi prezentatorul tuturor manifestărilor de pe scena amenajată în aer liber a fost distinsul domn Andrei Bărbos, solist de muzică populară, cunoscut şi îndrăgit la nivel naţional şi internaţional. Onoarea de a deschide aceste grandioase manifestări a revenit distinsului domn primar de Cerneşti, Nelu Şovre. Domnia sa a prezentat programul manifestărilor şi pe distinşii săi invitaţi: d-l Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, pe ex-deputatul de Maramureş Nicolae Bud, prieten şi colaborator al primarului Şovre şi al cerneştenilor, primari din Maramureş care au sprijinit „Festivalul Stuparilor” şi care au avut doar cuvinte de laudă la adresa festivalului şi a primarului Şovre. Pe minunatul platou s-au amenajat 6 standuri ce au prezentat şi oferit contra cost, tuturor celor care au dorit să deguste, gustoasa miere de albine. Dacă s-ar fi oferit premii, toţi apicultorii ofertanţi s-ar fi situat pe locul I, inclusiv un premiu special pentru domnişoara Raluca Şanta din Ciocotiş, sprijinită de tatăl său, Aurel Şanta. Ei au prezentat în stand mai multe sortimente de miere de albine, recoltată de la 75 de familii de albine: de salcîm, polifloră, de floarea-soarelui, faguri, propolis etc. După aserţiuni, invitaţii au vizitat standurile cu miere şi pe cel cu costume populare al doamnei Livia Şovre din Berinţa. Apoi, sub copertine amenajate la umbra unei păduri, tînărul ing. silvic Mircea Mureşan, împreună cu bucătari şi bucătărese din cele alese – au organizat mai multe agape prieteneşti cu mîncăruri tradiţionale, gulaş cu carne de porc mistreţ, sarmale etc. Carnea de mistreţ pregătită aici, la Cerneşti, a fost din unul dintre fondurile de vînătoare ale ing. Mircea Mureşan. S-a dat apoi startul cîntecului popular, care a debutat cu un regal folcloric (timp de o oră), ce a fost susţinut de către Ansamblul folcloric „Măgura” din Cerneşti, director al Căminului cultural fiind distinsul domn şi mare artist Radu Roman, solist instrumentist la taragot. Au cîntat şi încîntat numeroasa şi entuziasta mulţime de oameni, solistele de muzică populară consacrate: Rafila Bărbos, Camelia Roman, Valerica Dancoş şi mai tinerele soliste debutante în festival, Ionela Bărbos şi Ioana Gherghel.
Regina Mierii 2015  Adina VintÎn cadrul acestui eveniment din judeţul nostru, au avut loc 7 concursuri. Primul concurs a fost cel de desene pe teme apicole, organizat pe două grupe distincte, pentru copii cu vîrste cuprinse între 4-7 ani şi 8-10 ani. La competiţia „Micul apicultor” au participat 22 de elevi. S-au acordat premii consistente şi două menţiuni de către un juriu alcătuit din: inspector şcolar de specialitate Natalia Fornvald, profesoarele Laura Marc, Ioana Corina Blaj, Virginia Vinţ şi Aurelia Mariana Şovre – director adjunct la Şcoala gimnazială din satul Ciocotiş. La concursul „Cel mai rapid mîncător de miere de albine” au fost 4 cîştigători, amfitrion fiind prof. Demian Bărbos. De fapt, o contribuţie esenţială la derularea concursurilor au avut-o preotul paroh din satul Trestia, preşedintele Cercului apicol din Cerneşti, precum şi prof. Demian Bărbos, un vechi apicultor, cu o experienţă de zeci de ani în stupărit. De mare ajutor în desfăşurarea concursurilor apicole a fost şi Grupul SC „Speranţa” din Baia Mare, care şi-a amenajat un stand propriu cu unelte pentru stupărit. A urmat un concert extraordinar de folclor cu Vasile Pop, Malvina Madar Egheran, Hermina Marc Iluţi, Ileana Matus, Radu Pop, Vasile Boiciuc Rocneanu, după care a urmat concursul gastronomic „Prăjitura cu miere”, ce s-a derulat într-un cort special amenajat. În paralel, am consemnat evoluţia deosebită a Ansamblului folcloric „Sărcăuţa” din localitatea Borod, judeţul Bihor. Un punct forte al „Festivalului Stuparilor” l-a constituit Concursul de frumuseţe „Regina Mierii”, unde victorioasă a ieşit Adina Vinţ din satul Trestia. La concursul Prăjitura cu miere, cîştigătoare au fost: Roxana Danci, Roxana Gherghel, Bianca Nechita şi Andra Pinte. S-au schimbat apoi zonele folclorice, evoluînd scenic Ansamblul folcloric „Cosăul” din satul Sîrbi, comuna Budeşti, instructor înv. Petru Şteţco, un redutabil violonist. Lor le-au urmat soliştii vocali lăpuşeni: Andrei Buda, Leon Lazăr şi Cornel Cupşa. O evoluţie de mare sensibilitate au avut-o Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, urmat de către Andrei Bărbos. A urcat apoi pe scenă şi a susţinut un concert de muzică uşoară Amalia Ştefania, de la emisiunea tv „NEAŢA cu Răzvan şi Dani”. Concluzionînd, putem afirma cu certitudine că totul a fost o mare reuşită.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.