Scoaterea cartofilor în Ţara Lăpuşului

0
821

În satul Libotin din comuna Cupşeni, a început recoltarea cartofilor. Hotarul este plin de clăi, clincere, căpiţe de fîn şi otavă uscată. Fructele s-au copt, mere de vară, prune galbene (albăuţele) şi albastre, pere, sînt transformate în dulceaţă şi compot, sau puse la fermentat, pentru pălincă. E vremea conservelor, din roşii se face bulionul, ardeii sînt umpluţi cu varză tocată, castraveţii ajung în borcane, la fel şi gogoşarii. Cartoful, a doua pîine a lăpuşeanului, este consumat în tot timpul anului, copt, fiert, prăjit, dar se dă şi în hrana animalelor. Conţine 90 de calorii la 100 de grame, este o sursă importantă de vitamine şi minerale, neutralizează acidul gastric, este o soluţie pentru persoanele care ţin dietă, iar pasat devine o perfectă mască de faţă şi reîmprospătează pielea.
În Libotin a început recoltarea cartofilor. Lelea Reghina Perţa, 80 ani, ne spune: ”Ies cartofi, dar mulţi îs mici, eu am umplut 8 saci şi aştept nepoţii să-i transportăm acasă”.
Gheorghe Giurgiu, soţia sa şi cei 4 fii au scos circa 4.000 kg de tuberculi de cartof, de pe suprafaţa de 20 ari de cultură. În gospodăria Giurgiu se află 11 bivoli (10 bivoliţe de lapte şi un taur de prasilă, autorizat).
Pe parcela cu cartof a familiei Bud, munceau de zor Teodor, soţia sa Samfira şi cei doi copii ai lor, Mihaela şi Ciprian. Scoseseră 30 de saci cu cartofi, a 30-35 kg fiecare. Munca se face semi-mecanizat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.