Când deschidem o şcoală, închidem o puşcărie!

0
1102

• Ieri: inaugurarea Centrului multifuncţional din Coltău

♦ Pentru o viaţă mai bună în comunitatea romă din Coltău, ieri, în prezenţa oficialităţilor locale, a fost inaugurat Centrul multifuncţional „Educaţia – Viitorul Comunităţii”, pentru reducerea inegalităţilor şi promovarea incluziunii sociale.
Primarul comunei Coltău, Lajos Csendes, a declarat: „Am avut un consilier lângă mine, timp de 4 ani, pe Iosif Kovacs, care spunea: Când deschidem o şcoală, închidem o puşcărie! Aceasta este prima clădire pe care am construit-o pentru comunitatea romă, pentru copiii care vor învăţa aici, pentru educarea părinţilor, instruirea lor profesională, pentru acces la educaţia informală şi la servicii de facilitare a accesului pe piaţa muncii. Trebuie să avem grijă de această clădire, ca să derulăm încă 5 ani acest program”.
Panglica inaugurală a fost tăiată de către primar şi Cristina Moldovan, inspector pe problemele romilor la Prefectura Maramureş. Parteneri în derularea proiectului sunt: Asociaţia Centrul de Cercetare şi Formare a Universităţii de Nord Baia Mare, Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială ASSOC Baia Mare şi Grupul de iniţiativă Aven Romale (care provine din comunitatea romă de la Coltău).
IMG_0512Centrul multifuncţional oferă servicii sociale integrate copiilor şi tinerilor de etnie romă, aflaţi în situaţii de risc: abandon şcolar, sărăcie, marginalizare, excluziune socială. Va crea totodată condiţii pentru implicarea mai activă a părinţilor sau a tutorilor în evoluţia copiilor şi tinerilor, prin programul „Şcoala Părinţilor”, care cuprinde activităţi de dezvoltare a abilităţilor parentale. Beneficiarii proiectului sunt 277 de persoane de etnie romă din Coltău: 92 de copii care se află în pragul abandonului şcolar şi nu frecventează şcoala, 84 de tineri cu probleme de adaptare în societate, persoanele cele mai marcate de sărăcie, 95 de părinţi care prezintă dezinteres în a-şi trimite copiii la şcoală şi 6 voluntari. La centru vor lucra 17 profesori, mediatori sanitari, psihologi, consilieri sociali şi vocaţionali, formatori, în două săli de activităţi pentru şcolari şi tineri, o sală multifuncţională, o sală de joacă pentru preşcolari şi un birou administrativ. La Centrul multifuncţional sunt deja înscrişi 68 de copii, care vor beneficia zilnic de câte o gustare rece: sandvici, produse de patiserie, cornuri, fructe.
Coordonatorul proiectului este Helen Kadar, iar expertul în comunicare şi coordonatorul cursurilor de formare – Magda Georgescu. Bianca Pop este expert asistent social, responsabil recrutare pentru grupul ţintă. Valoarea finanţării nerambursabile este de 776.669 lei (175.816,41 euro).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.