Cei care citim ziare, ori le-am făcut, am fost seduşi mult timp de teoria locului natal. Prima pagină trebuia să se deschidă neapărat cu un eveniment din aria de răspândire a ziarului. Ideea de a ne ocupa, în prim plan, numai de provincie nu mai este de actualitate. Cred că e bine să existe un echilibru. Dacă vom forfeca pe prima pagină numai evenimente din judeţ, ori jocurile trecătoare ale şahului de la Guvern, nu vom trăi cu adevărat efectele unui timp care este nemilos. Unii îi spun globalizare, alţii schimbarea lumii.
În ultimele zile am fost şocat de două evenimente: aruncarea în aer a Templului Antic de la Palmyra (Siria) de către Statul Islamic şi drama refugiaţilor. Jihadiştii au comis execuţii în Teatrul Antic şi au transformat muzeul în tribunal şi închisoare. Apoi l-au aruncat în aer după ce au decapitat un arheolog. Suntem martori, de câteva zile, la scene tragice ale celor plecaţi disperaţi de acasă. Mulţi fug tocmai de frica Statului Islamic. Pleacă din pricina ororilor unui război, cel din Siria, pe care Occidentul nu-l poate controla. Dar nici SUA. Cred că emigranţii sunt cea mai mare provocare pentru Uniunea Europeană. Deci ne priveşte acut şi pe noi această stare de lucruri. Chiar pe cei din Maramureş. Ziceam că sunt fenomene mai greu de prevăzut. Cine şi-ar fi închipuit că micul stat Macedonia se va confrunta la graniţă cu o asemenea presiune. Care nu mai ţine seama de hotare. Nici de autorităţi. Năvălesc peste Europa în căutare de mâncare şi adăpost. Macedonia a mobilizat forţele armate. Ţinta refugiaţilor o reprezintă ţările dezvoltate din Europa. Ei vin cu precădere din statele eşuate. Caută binele. Refugiaţii dau frisoane liderilor europeni. Ajung într-o Europă întinsă ca un arc. În ţări cu păreri diferite faţă de acest fenomen haotic. Furios şi ameninţător. Ungaria şi Bulgaria ridică ziduri. Alte ţări îşi pun armata la frontieră.
Se nasc multe întrebări. De ce vrea Statul Islamic să lovească Roma? România se află în faţa unui asalt islamic? Deocamdată nu, deoarece refugiaţii preferă spaţiul Schengen. Am putea spune că acum tot răul este spre bine. Dar dacă se suspendă spaţiul Schengen, ca o măsură pentru a dezamorsa situaţia creată?
Este limpede că Europa nu este pregătită pentru un asemenea asalt. Liderii europeni nu ne-au spus încă ce vor face în situaţia creată. Un ziar german scria că “refugiaţii şi apărarea libertăţii noastre, iată un paradox care, odată conştientizat, ar trebui să ne zgâlţîie din starea noastră de perpetuă moleşeală”.
Turcia acuză UE pentru criza emigranţilor. Liderii europeni se tem că în această dezordine ar pute fi infiltraţi şi mesageri ai Statului Islamic. Slovacia anunţă că va primi doar emigranţi creştini din Siria. În Germania, autobuzele cu refugiaţi sunt atacate cu pietre. Prima consecinţă a fluxului de emigranţi va fi, din păcate, consolidarea unor grupuri radicale. În Franţa, Frontul Popular a urcat în sondaje.
Cred că Europa va trebui să abordeze un nou umanism. Şi nu-i o vorbă goală. Şi aşa se spune că Europa este o… egoistă. Lumea se poate întoarce în haos. Nu uitaţi, în 1917, o mână de oameni au destabilizat Rusia. Ştim toţi ce a urmat.
Dărâmarea Templului şi pribegia oropsiţilor sunt evenimente care nu pot fi tratate cu indiferenţă.