Este cunoscut că până în anul 1948, din albiile pâraielor şi râurilor ce izvorau din Patrulaterul aurifer din Carpaţii Apuseni, cât şi cele din munţii Gutâi şi Ţibleş, pe rîul Domniţelor (Săsar) şi văile Băiuţ, Cavnic, Borcut, Băiţa, Nistru, Ilba, pe ale căror maluri anterior au existat şteampuri, iar după 1929 flotaţii sau cianuraţii, persoane fizice extrăgeau aur din aluviuni.
Pentru exploatarea pădurilor şi pentru gatere, la Vişeul de Sus, primii colonişti germani, aşa numiţii “ţipţeri” au sosit în august 1779, iar pentru exploatarea aurului în Maramureş, au fost colonizaţi ţigani spălători de aur. Spălarea aurului până în anul 1848 a asigurat un venit consistent Curţii din Viena. La început, la 11 decembrie 1776, au fost colonizate şi stabilizate câte 11 familii de aurari la Vadu Izei şi Perii Maramureşului. În mai 1785, după dispoziţii camerale, au fost colonizate alte 41 de familii de aurari, din care 5 în Vadu Izei, 6 în Vişeu, 8 în Bocicoi, 6 în Peri, 3 în Teceu şi celelalte în alte trei localităţi din partea dreaptă a Tisei. În 1787, au mai fost colonizaţi şi alţi ţigani aurari care au primit şi loturi de pământ spre folosinţă.
Interesul pentru bogăţiile din Maramureşul voievodal au crescut continuu. În 1860, în zona Vadu Izei, încep cercetările pentru cărbunele de piatră (cărbune brun), iar la Săcel şi Dragomireşti, trei firme austriece din Viena, Graz şi din Frohuleiten pentru smoală (petrol). Mai târziu, în anul 1864, din cele 128 de cuxe ale Asociaţiei Miniere „Sfântul Nicolae” din Totoş şi Jereapăn Budeşti, 98 de cuxe erau deţinute de un industriaş vienez. Din anul 1899, austriecii au extras petrol la Săcel.
După anul 1948, operaţia de recuperare a aurului din aluviuni de către particulari a constituit infracţiune.
Legea minelor în vigoare prevede că recuperarea aurului din aluviuni, realizată în afara concesiunilor, se face de către persoane fizice şi juridice, în baza unui permis de exploatare eliberat de autoritatea competentă, cu obligaţia de plată a taxelor şi a redevenţelor prevăzute de lege. Noul proiect de lege a minelor vine cu completarea şi a posibilităţii de exploatare şi a pietrelor semipreţioase, adică “Exploatarea aurului din aluviuni şi a pietrelor semipreţioase, realizată în afara concesiunilor, se face de către persoane fizice şi juridice, în baza unui permis de exploatare…”. În actuala situaţie a minelor din Maramureş, ar fi o afacere rentabilă. Cine îşi încearcă norocul?
Ing. Aurel PANTEA, Baia Mare