La simpozionul „Cultură şi civilizaţie românească în Maramureş” de la Săliştea de Sus s-au remarcat şi câteva subiecte de actualitate. O prezenţă care s-a impus este cea a tinerei Iulia Grad. Sălişteancă prin naştere, este doctor în filozofie, cu o teză despre Martin Buber.
Este asistent universitar asociat la Facultatea de ştiinţe politice, administrative şi ale comunicării din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai”. Aici susţine cursuri şi seminarii de comunicare, religie şi etică în publicitate. Este preocupată de filozofia dialogului şi criza comunicării. Dacă anul trecut, Iulia Grad ne-a reţinut atenţia cu un text despre perspective etice asupra comunicării mediate de tehnologie, în acest an ne-a vorbit despre „Dimensiunea simbolică a eticii şi a politicii de comunicare publicitară”, avându-l coautor pe universitarul clujean Sandu Frunză. Tema s-a dovedit extrem de atractivă, cu aplicaţii practice în lumea de astăzi. Dr. Iulia Grad face parte din eşalonul strălucit al săliştenilor care s-au împlinit în profesie. Sporind aura locului natal prin cunoaştere şi proiecte.
O altă prezenţă la simpozion a fost conf. univ. Mihaela Frunză, de la Facultatea de istorie şi filozofie a universităţii clujene. Preocupată de studiul aprofundat în filozofia umanului, Mihaela Frunză are un palmares ştiinţific impresionant, fiind implicată în proiecte de cercetare, dezvoltare şi inovare, cu participări la conferinţe din ţară şi străinătate.
La Săliştea de Sus a prezentat comunicarea „Demnitatea umană şi traficul de organe. Perspective etice şi juridice”. Mihaela Frunză a vorbit despre primul proiect european care îşi propune să informeze publicul despre incidenţa şi natura traficului de fiinţe umane cu scopul prelevării de organe (hottproject.com). Această formă de trafic exploatează victimele şi le dezumanizează, transformându-le în simple containere de organe. Fenomenul traficului afectează numeroase ţări de pe mapamond, atât ţări din lumea a treia cât şi ţări democratice. El se poate dovedi oricând o ameninţare pentru România şi chiar pentru Maramureş, deoarece informaţiile existente arată că, adesea, victimele sunt atrase de promisiunile unor slujbe bine plătite în afara ţării; şi sunt racolate prin anunţuri în ziare.
Cele două comunicări au sporit, tematic, diversitatea simpozionului, dându-i necesara amprentă a actualităţii.