Marţi, 18 august 2015, aleşii locali băimăreni s-au reunit în şedinţă extraordinară. Pe ordinea de zi s-a aflat, printre altele, un proiect care vizează sprijinirea familiilor băimărene care au copii înscrişi în clasa zero din anul şcolar 2015- 2016.
Iniţiativa îi aparţine primarului Cătălin Cherecheş şi a fost aprobată în unanimitate de către aleşii locali. Datorită acestui demers, 1.200 de copii care încep clasa zero în această toamnă în Baia Mare, vor primi rechizite, penar şi ghiozdan, pachetele fiind în valoare de 100 de lei/copil. În cazul în care vor rămâne pachete nedistribuite, acestea vor fi oferite familiilor cu copii beneficiare de servicii sociale. La nivelul administrației locale, se încearcă şi găsirea unei modalităţi pentru sprijinirea tinerilor care dețin un permis de conducere de categoria B şi vor să devină şoferi profesionişti. Şi despre acest proiect a vorbit primarul în cadrul ședinței aleşilor locali.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: Împreună cu Serviciul Public de Asistenţă Socială am gândit acest proiect pentru cei 1.200 de copii care se înscriu în clasa zero în acest an şcolar. Pachetul va cuprinde penar, rechizite şi ghiozdan, tot ceea ce este necesar pentru un copil din Baia Mare ca să meargă la scoală. Cred că este un gest pe care Consiliul Local îl poate face, aşa cum facem pentru seniori şi categoriile defavorizate. Gândim în această perioadă şi modul în care din punct de vedere legal putem să susţinem diferenţa de la şcolarizare pentru un carnet categoria B la un carnet de profesionist, pentru tinerii din Baia Mare, astfel încât să putem noi compensa această diferenţă pentru tinerii care doresc să facă şcoala de şoferi profesionist. Pachetul de bază pe care trebuie să îl plătească va fi doar cel de categoria V, în rest pentru celelalte categorii, camioane, autoutilitare, autocare şi autobuze, municipiul Baia Mare să poată compensa diferenţa. Cred că în felul acesta unora dintre tinerii din municipiu le creăm o şansă în plus pentru a obţine un loc de muncă.
Restricţie de circulaţie pentru autovehiculele de mare tonaj care transportă lemne sau agregate de carieră
O altă regulă adoptată la nivelul administraţiei locale în şedinţa de marţi vizează autovehiculele şi utilajele cu masă totală autorizată mai mare de 7,5 tone şi care transportă material lemnos şi agregate de carieră. Circulaţia acestora a fost restricţionată pe raza municipiului Baia Mare. Iniţiativa îi aparţine primarului Cătălin Cherecheş şi este susţinută de numeroasele plângeri venite din partea cetăţenilor nemulţumiţi de deranjul pe care îl provoacă aceste autovehicule. „În opinia mea, cele două tipuri de activităţi, exploatarea lemnului şi exploatarea din carieră a materialelor de construcţii, ar trebui să fie sistate. Să nu se mai scoată piatră din cariere în zona Băii Mari şi să nu se mai exploateze într-un mod accelerat lemnul. Pentru aceste lucruri am gândit să implementăm şi proiectul Parcului Natural Firiza. Pe de altă parte, nu poţi să nu rezonezi cu solicitările care, de-a lungul vremii, le-au avut cetăţenii din Ferneziu, Firiza, Blidari, strada Fierăstrăului, Valea Borcutului, zona Valea Roşie cu privire la transportul greu care distruge infrastructura în Baia Mare şi creează şi deranj. Din nefericire sunt sute de camioane care transportă lemn şi agregate de carieră pe raza oraşului nostru. Efectul la nivel economic este unul minim, nesemnificativ. Cred că este foarte important să reglementăm modul în care spre societăţile comerciale importante, care produc mobilă, ajunge material lemnos şi aici mă refer la materiale care provin din alte zone. Avem drumul de centură, avem alte drumuri reglementate în acest sens” a mai spus primarul Cătălin Cherecheş.
Băimărenii care doresc să îşi transporte materialele de construcţii în vederea realizării unei locuinţe, vor reprezenta o excepţie de la această reglementare. În baza legii, aceştia vor putea primi o autorizaţie din partea Administraţiei Publice Locale a municipiului Baia Mare.