Moment istoric! Cinematograful Minerul este de ieri în proprietatea Municipiului Baia Mare n Primarul Cătălin Cherecheş face demersuri pentru preluarea întregii clădiri

0
4736

13 august 2015 va rămâne în istoria municipiului ca o zi norocoasă, în care alături de reprezentanţii Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film (RADEF), primarul Cătălin Cherecheş a semnat protocolul de preluare în patrimoniul oraşului Baia Mare a cinematografului Minerul. Este vorba despre sala de spectacole, intrarea principală şi foaierul, lăsate în paragină în ultimele două decenii, care vor fi în perioada următoare reabilitate de către cei mai buni arhitecţi din ţară. Demersurile pentru preluarea cinematografului au fost făcute de Cătălin Cherecheş, imediat după ce a fost ales primarul municipiului Baia Mare, în paralel fiind făcute procedurile legale pentru ca întreg imobilul Minerul, adică şi partea de hotel restaurant, să intre în patrimoniul local.

cinema minerul2Odată preluat, fostul cinematograf Minerul va beneficia de lucrări capitale de reabilitare, care vor fi efectuate cu ajutorul celor mai buni arhitecţi din ţară. Administraţia Publică Locală intenţionează pe viitor să îşi mute aici activitatea, în timp ce sala de spectacole îşi va primi înapoi utilitatea, urmând să devină locul de desfăşurare a spectacolelor cultural – artistice, dar şi a altor evenimente publice.

Sala ar putea găzdui o Filarmonică, în timp ce clădirea Minerul ar putea deveni pe viitor sediul administraţiei locale

Primarul Cătălin Cherecheş şi-a subliniat din nou dorinţa de a transforma pe viitor Minerul, după preluarea întregii clădiri, în sediul administraţiei publice locale, în timp ce sala de spectacole preluată deja ar urma să devină un vital punct de desfăşurare a activităţilor cultural artistice.
cinema minerul3Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: Această sală, prin preluarea ei, poate să fie şi un pas important în a avea o filarmonică a municipiului, în a avea alte tipuri de instituţii de cultură. Inclusiv Teatrul poate să aibă o secţie sau un spaţiu aici. Pentru mine, ca şi primar al municipiului Baia Mare, este, pe parcursul celor trei ani din acest mandat, cel mai intens moment de satisfacţie. Cred că este încă un pas important pe care îl facem pentru comunitatea băimăreană şi este un lucru care într-adevăr rămâne. În ceea ce priveşte restul clădirii, care aparţine de o societate comercială privată, există o procedură de preluare iniţiată deja. Preluarea poate să fie prin mai multe metode sau maniere legale. Fie de cumpărare în baza unei hotărâri a Consiliului Local, fie pe baza unei negocieri, cu evaluări, cu tot ceea ce trebuie conform legii. Evident, există şi posibilitatea să mergem pe varianta exproprierii, fiind vorba totuşi de un monument istoric, de o funcţiune cu caracter public pe care vrem să o dăm acestei clădiri. Ne dorim ca întregul imobil să fie reabilitat într-un mod corect, cu multă atenţie şi respect faţă de istorie.

cinema minerul6Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare:
Dorinţa noastră este ca întreaga clădire să aparţină municipiului Baia Mare. În cel mai scurt timp, începând de luni, vom căuta cei mai buni arhitecţi care să facă studiile şi proiectele necesare pentru reabilitarea sălii de spectacole şi a celorlalte spaţii care aparţin de vechiul cinematograf. Vom avea aici o sală multifuncţională pentru spectacole, dar şi pentru diverse tipuri de întâlniri şi manifestări. Sala are acustica potrivită şi cred că este un lucru foarte important în parcursul nostru de a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, pentru a dota oraşul cu cât mai multe săli de spectacole, săli pentru manifestări cultural-artistice. Cred că un municipiu ca şi Baia Mare merită un astfel de spaţiu, mai mult, merită ca întreaga clădire să fie redată comunităţii băimărene.

cinema minerul4Cinematograful Minerul face parte din fostul hotel Regele Ştefan (devenit ulterior hotel restaurant Minerul), construit în anul 1874 la iniţiativa lui Fesus Menyhert, un medic pasionat de arheologie şi arhitectură, care a condus Baia Mare timp de 26 de ani. Clădirea a fost ridicată exclusiv din banii municipalităţii şi din donaţiile băimărenilor bogaţi ai vremii, investiţia fiind echivalentul a 120 de kilograme de aur de 24 de karate. Din nefericire, prin circumstanţe de puţini cunoscute, pe parcursul anilor clădirea a ajuns parţial în proprietatea RADEF (partea de cinematograf), în timp ce partea de hotel restaurant, pe mâna unor privaţi. Clădirea se află în paragină de câţiva ani şi chiar dacă exteriorul a fost reabilitat, interiorul se află într-o situaţie greu de descris. Primarul Cătălin Cherecheş şi actuala administraţie fac de câţiva ani toate eforturile şi demersurile pentru a reîntregi patrimoniul local cu această clădire. Ieri, 13 august 2015, primul pas a fost făcut: cinematograful Minerul este în patrimoniul municipiului Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.