• Acţiuni asemănătoare au fost organizate pe Pirită şi Craica, urmează zona Gării
Administraţia publică locală a municipiului Baia Mare face paşi hotărâţi pentru instaurarea legii şi ordinii în Baia Mare, dar şi în proiectul care vizează desfiinţarea zonelor de sărăcie şi mizerie din oraş, prin integrarea categoriilor defavorizate în societate, prin educaţie şi muncă. După ce au fost organizate razii pe Pirită şi Craica, oamenii legii au ajuns în zonele rău famate din cartierul Ferneziu. Urmează o acţiune asemănătoare şi în zona Gării. Sunt verificate construcţiile ridicate ilegal pe domeniul public, dar şi persoanele care locuiesc în ele, cei care nu sunt din Baia Mare fiind redirecţionaţi către localităţile de care aparţin. Razia a fost coordonată de Poliţia Locală Baia Mare, cu sprijinul jandarmilor, al poliţiştilor de la municipiu, dar şi al asistenţilor sociali.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare:
“Vineri dimineaţă s-a trecut la verificarea persoanelor şi a construcţiilor improvizate ridicate nelegal în cartierul Ferneziu. Această acţiune face parte din programul pe care l-am iniţiat acum o săptămână, de verificare şi monitorizare a pungilor de sărăcie din Baia Mare. Dorinţa mea este să găsim până la finalul verii o soluţie prin care să eliminăm aceste zone şi să găsim soluţii de integrare pentru familiile care locuiesc acolo şi aparţin de Baia Mare”.
Cei care nu sunt din Baia Mare, sunt trimişi spre localităţile natale
În urma raziei efectuate în Ferneziu au fost identificate nouă construcţii noi în care locuiesc opt familii formate din 21 de adulţi şi 22 de copii. Cu o singură excepţie, aceştia sunt băimăreni care s-au mutat aici din zona Gării şi de pe str. Grănicerilor, o altă familie fiind din Satulung. Municipalitatea nu îşi asumă responsabilitatea pentru cei care nu sunt din Baia Mare, dar au venit aici şi şi-au ridicat ilegal construcţii, acestea urmând să fie desfiinţate.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare:
“Cei care nu aparţin de municipiul Baia Mare şi au domiciliul în altă parte, îi invităm cu tot dragul să se mute acasă. Nu cred că trebuie municipiul Baia Mare să îşi asume pentru alţii obligaţiile din punct de vedere social. Cartierul Ferneziu este o zonă frumoasă a oraşului nostru, situat într-o zonă naturală deosebită şi cred în oamenii de acolo care au muncit pentru construcţia oraşului, au muncit în industrie. Sunt mulţi oameni în vârstă, dar şi mulţi tineri care merită o viaţă mai bună. Au nevoie de susţinerea autorităţii locale şi au nevoie, în primul rând, de ordine publică, de curăţenie şi de siguranţă. Am făcut de-a lungul ultimilor ani investiţii majore acolo, investiţii aşteptate de zeci de ani, în apă şi canalizare, în drumuri, în şcoli şi grădiniţe, dar în acest moment cred că orientarea noastră trebuie să fie înspre ordine, siguranţa cetăţeanului şi eliminarea tuturor punctelor care generează mizerie, care generează dezordine şi o situaţie dezagreabilă”.