Vişeul de Sus – oraşul campionilor, punctul de întâlnire a marilor valori

0
2106

Vişeu de Sus a fost punctul de întâlnire a valorii şi performanţei. Sub genericul TRENUL CAMPIONILOR, Primăria, Consiliul Local, Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus şi Asociaţia ”Vasile Tomoiagă”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş, au organizat o serie de evenimente culturale, sportive, artistice, de promovare a zonei, în cadrul Proiectului de cooperare descentralizată Vişeu de Sus – Croissy sur Seine (Franţa). Iniţiativa fostului campion mondial şi vice-campion olimpic la canotaj Vasile Tomoiagă a reunit la Vişeu de Sus sportivi de performanţă (Andreea Răducan, Nicu Vlad), nume mari ale diplomaţiei europene (Joachim Bitterlich), artişti şi oameni de cultură (Horaţiu Mălăele, Nicolae Maniu ş.a.), reprezentanţi ai unor corporaţii şi tineri veniţi de la mari universităţi din lume.

Tabăra Internaţională de Pictură „Impresionism pe Valea Vaserului”, aflată la cea de-a treia ediţie, a avut deschiderea oficială marţi, eveniment mar­cat de vernisajul expoziţiei Fotoetnografica, realizată de Felician Săteanu (Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş). Expoziţia surprinde locuri frumoase şi maramureşeni din zona Vişeului, peisaje, viaţa de zi cu zi, pregătirile şi sărbătorirea Paştilor, portul popular, meşteri populari, obiceiuri şi tradiţii din Vişeu şi localităţile de pe Valea Vişeului. În acelaşi context, a fost prezentat şi proiectul ”Sunetul profund al Maramureşului” al regizorului Petru Pap. Proiectul îşi propune ca, prin mijloace foarte actuale, să insereze în cotidian formele, culorile şi ritmurile identitare maramureşene.

Pe durata întregii săptămâni, artişti plastici din Franţa, Republica Moldova şi România (Emmanuel Crivăţ Ionesco – Paris, Olga Percinschi – Chişinău, Rep. Moldova, Cristina Munteanu – Cluj, Maria Mariş Dărăban – Baia Mare, Aurel Mugurel Duşan – Hălmagiu, Arad, Mihai Adrian Tirică – Baia Mare, Maria Koiciu – Tomis, Constanţa, Ghertruda Zsegora – Vişeu de Sus, Ioan Mihali  şi Gavrilă Şteţco – Borşa, Lidia Kozma – Baia Mare) au surprins în tablouri arhitectura oraşului, dar şi peisaje din zonă. De la aceştia au avut de învăţat şi tinerii artişti ce îmbrăţişează pictura: Andrei Duşan, Raul Cozneac şi Maria Nicoleta Pădureanu. Tabăra s-a încheiat cu un vernisaj al expoziţiei lucrărilor realizate, diplomele fiind decernate de Nicolae Maniu, unul dintre cei mai renumiţi pictori români.

Vasile Tomoiga si Joachim BitterlichTeam-building-ul Ligii Studenţilor Români din Străinătate a reunit la Vişeu, la fel ca anul precedent, peste 50 de tineri, veniţi de pe meleagurile lumii, studenţi şi tineri profesionişti, care şi-au pus în comun cunoştinţele şi experienţa dobândită la mari universităţi şi corporaţii din lume, pentru a oferi consultanţă tinerilor din ţară care doresc să studieze peste hotare. De asemenea, aceştia au făcut vizite în Maramureşul istoric, pentru a-i descoperi sau redescoperi frumuseţile. Au străbătut cărările înguste pe dealurile Vişeului şi Văii Vaserului, au văzut Cimitirul Vesel, Muzeul Rezistenţei Anticomuniste, porţi de lemn şi biserici din patrimoniul UNESCO, ducând cu ei amintiri deosebite ale acestor locuri.
Conferinţa Europe – at a crossroads? (Europa – la răscruce?) susţinută de prof. Joachim Bitterlich, a fost un punct de maxim interes. Joachim Bitterlich este unul dintre marile nume ale diplomaţiei europene, activând în domeniul geopoliticii, al politicii europene, al strategiei şi managementului. Este absolvent de drept, economie şi ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Administraţie (ENA) Paris, fost consilier pe probleme de diplomaţie şi politică de securitate al cancelarului Helmut Kohl, ambasador la NATO şi în Spania, vicepreşedinte pentru afaceri internaţionale Veolia Environnement şi preşedinte Veolia Germania, profesor la ESCP Europe Paris.
Conferinţa a fost de înaltă ţinută. La dezbateri au luat cuvântul specialişti în economie europeană (Banca Europeană de Investiţii) şi drept. La plecarea din Vi­şeu, Bitterlich a afirmat: ”Este o plăcere să fiu pentru prima dată la Vişeu de Sus, în acest orăşel de excepţie din Transilvania, care pare o insulă, o oază, care m-a făcut să-mi schimb în 24 de ore imaginea pe care o aveam despre România”.
Participanti la Tabara ”Impresionism pe Valea  Vaserului”Reprezentanţii Asociaţiei Croissy sans Frontières, LSRS Franţa, prof. Amalia Trifoi (limba franceză) şi elevi ai Liceului Teoretic ”Bogdan Vodă” din Vişeu de Sus s-au întâlnit în cadrul unor şedinţe de lucru, în care s-au stabilit strategiile de dezvoltare a proiectului laboratorului de limba franceză la liceul din Vişeu, dar şi continuarea studiului limbii franceze, cu sprijinul partenerilor de la Paris şi Croissy.
La invitaţia domnului Vasile Tomoiagă, Horaţiu Mălăele a oferit publicului un recital extraordinar, ”Sunt un orb”. Despre spectacol, maestrul spunea: „Spectacolul cuprinde poezii de mare calitate, dar şi proză scurtă. Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar şi despre dumneavoastră.” Alături de poezie, s-a regăsit umorul inconfundabil al actorului, presărat cu muzică şi improvizaţie, un concept ce i-a bucurat pe cei peste 500 de spectatori prezenţi. Seara s-a încheiat cu Grupul folcloric Iza, păstrători ai autenticului în repertoriu, intrumente, costum şi interpretare.
Aflat la cea de-a doua ediţie, Crosul Vaserul a reunit la start 200 de alergători, veniţi din ţară şi din străinătate, dar şi vişeuani. Cursa copiilor s-a desfăşurat pe o distanţă de 1.000 m, iar cea dedicată alergătorilor de peste 18 ani a presupus parcurgerea a 9,3 km. Cei mai buni timpi au fost stabiliţi, la fete, de: Daniela Marin, Ioana Matei şi Judit Emese Nemeth, iar la băieţi: Artur Ianos Miklos, Nicolae Bălan şi Cristian Hăngănuţ. Startul  competiţiei a fost dat de campionii Andreea Răducan şi Nicu Vlad.
Andreea Răducan, una dintre cele mai mari gimnaste ale României, are un palmares impresionant: Campionatele europene de gimnastică pentru juniori, Sankt Petersburg (1998): 2 medalii de argint şi una de bronz; Campionatele mondiale de gimnastică pentru seniori, Tianjin (1999): 2 medalii de aur şi una de argint; Campionatele europene de gimnastică pentru seniori (2000), Paris: o medalie de argint şi una de bronz; Jocurile Olimpice, Sydney (2000): o medalie de argint şi 2 de aur (recunoscute oficial doar 2); Campionatele mondiale de gimnastică pentru seniori, Ghent (2001): 3 medalii de aur şi 2 de bronz.
Nicu Vlad este cel mai mare halterofil român, participând la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice. A obţinut medalie de aur în 1984 la  Jocurile Olimpice de la Los Angeles, argint în 1988 la Seul şi bronz în 1996 la Atlanta. Cariera sa de excepţie este descrisă şi de cele 43 de medalii obţinute la Campionatele Mondiale, dintre acestea 14 fiind de aur, 25 de medalii olimpice şi europene; de menţionat este şi faptul că a doborât două recorduri mondiale.
Sâmbătă seara, Mocăniţa s-a transformat în Trenul Campionilor, purtând într-o incusiune pe Valea Vaserului campioni mondiali şi olimpici, artişti, oameni de ştiinţă, tineri profesionişti, fiecare în parte campion în domeniul său de activitate. În jurul focului de tabără, s-au împărtăşit opinii şi impresii, s-au făcut planuri de revenire în Vişeu de Sus, pentru ediţia de anul viitor.
Ecoul internaţional de care se bucură evenimentele de la Vişeu de Sus va fi intensificat în acest an prin intermediul partenerului media TVR Internaţional, care pregăteşte o serie de emisiuni dedicate Trenului campionilor şi proiectului de cooperare dintre Vişeu de Sus şi Croissy sur Seine.
A fost o săptămână în care ”Trenul Campionilor”, avându-i în „locomotivă” pe Vasile Tomoiagă (preşedinte al Clubului Antreprenorilor Români din Străinătate), dr. Anuţa Pop (directorul Centrului Cultural-Social) şi primarul Vasile Coman, a transformat oraşul Vişeu de Sus într-un oraş al campionilor, al valorii şi performanţei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.