Centenar Iuliu Andrei Pop

0
737

Artistul fotograf Iuliu Andrei Pop, o personalitate a judeţelor Maramureş şi Satu Mare, domiciliat în Seini în ultima parte a vieţii sale, a fost marcat recent de Consiliul Judeţean Satu Mare şi Muzeul Judeţean Satu Mare, la aniversarea centenarului său.
Operele sale de artă fotografică au fost expuse la New York, Paris, Berlin, Budapesta, Buenos Aires, Roma, Atena, Amsterdam, Sri Lanka, Canada, China, India, Ucraina. A participat la o mulţime de expoziţii şi concursuri, în ţară şi străinătate, obţinînd numeroase premii. Pentru activitatea sa, a fost ales membru în Asociaţia Artiştilor Fotografi din România şi al Fundaţiei Internaţionale de Artă Fotografică, lăsînd posterităţii o istorie vie a Maramureşului şi a Oaşului. La Satu Mare, a fost organizat un colocviu ştiinţific, coordonat de dr. Claudiu Porumbăceanu şi dr. Daniela Bălu, o expoziţie documentară şi a fost lansat un volum purtînd amprenta centenarului. Cartea face parte din proiectul Muzeului Judeţean din Satu Mare, în parteneriat cu Universitatea Naţională Ujgorod din Ucraina, care implementează proiectul “Cooperare instituţională interactivă. Istorie, tradiţii şi cultură fără frontiere”, finanţat din fondurile UE.
La eveniment au participat şi personalităţi maramureşene, cum ar fi: prof. univ. dr. Gavril Ardelean (seinean de origine), Lucia Pop, Pamfil Bilţiu, Saşa Nicolici, care au elogiat evenimentul. Au fost prezenţi directorul MJ Satu Mare, Felician Pop, care a precizat că: „Am reuşit achiziţionarea colecţiei de fotografii ale artistului  Ioniţă Andron, astfel reunindu-se la muzeu colecţiile a doi mari artişti fotografi sătmăreni”.
Iuliu Andrei Pop a demonstrat, prin cele 40.000 de clişee şi diapozitive, că oameni de diferite profesii pot fi şi mari artişti fotografi (el fiind jurist la Baia Mare) şi pot lăsa o valoroasă moştenire. Fotografiile lui Iuliu Andrei Pop au intrat în posesia muzeului sătmărean în două etape. În anul 1981, direct de la autor, cînd s-au achiziţionat 36 de clişee fotografice. În 1997, muzeul s-a îmbogăţit cu 42.637 de bunuri (inclusiv ceramică de Seini), de la soţia sa, Marta. Au mai fost prezenţi la evenimentul cultural: Doru Pop şi alţi membri ai familiei Pop, dr. Viorel Câmpean, Marta Cordea, Remus Ilie Vârnav, Ştefan Haiduc, Toth Zoltán, Adriana Moldovan, pictorul Nicolae Pop. Între Iuliu Andrei Pop şi Ioniţă G. Andron a existat o „rivalitate” benefică, primul bucurîndu-se de o foarte bună prezentare, cele 40 de fotografii de colecţie expuse fac parte din ciclul documentar despre Ţara Oaşului. Fotograful Iuliu Pop a surprins cotidianul din viaţa oamenilor locului, portul, obiceiurile, ocupaţiile lor, marile momente din viaţă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.