Guvernul României a aprobat transferul în patrimoniul public local a cinci baze sportive

0
810

– În perioada interimatului ca prim-ministru, Gabriel Oprea s-a ţinut de promisiunea făcută sportivilor băimăreni şi primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş

Cinci baze sportive din municipiul Baia Mare vor intra în reabilitare. Administraţia Publică Locală  va investi pentru modernizarea Ştrandului municipal, căminului de gimnastică, sălii de gimnastică, Sălii Polivalente “Lascăr Pană”, precum şi a terenului de atletism. Acestea au fost transferate din patrimoniul Ministerului Tineretului şi Sportului în cel public local. Hotărârea a fost semnată de vicepremierul Gabriel Oprea în perioada interimatului ca prim-ministru. Decizia a fost publicată miercuri, 15 iulie, în Monitorul Oficial.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: “Cred că este obligaţia noastră să ne asumăm toate aceste investiţii pe care le vom începe din acest an prin proiectare, prin studii şi ulterior prin finanţare şi execuţie pentru un viitor ştrand, dar şi pentru o bază sportivă integrată pe bulevardul Unirii, bază sportivă care în primă fază va cuprinde Sala Polivalentă “Lascăr Pană”, pe care am luat-o în proprietate, respectiv terenul de atle­tism. Vreau să vă spun că lucrurile care nu s-au putut face în patru ani, cu toate rugăminţile, cu toate insistenţele la nivel guvernamental, s-au reuşit într-un timp foarte scurt, în perioada în care prim-ministrul Victor Ponta a fost plecat în Turcia. Mulţumesc domnului ministru Oprea că în calitatea sa de prim-ministru interimar a impulsionat în mod legal rezolvarea în mod favorabil a acestei hotărâri de Guvern şi transferul acestor baze sportive mult aşteptate de către băimăreni. Este o chestiune de respect faţă de sportul băimărean”.

baze sportive1Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, vrea înfiinţarea unei societăţi a administraţiei publice locale care să facă salubrizarea menajeră şi stradală, deszăpezirea, precum şi întreţinerea infrastructurii şi a zonelor verzi.

Pentru economie la bugetul local, dar şi pentru o administrare corectă a serviciilor publice, autoritatea locală doreşte înfiinţarea unei societăţi sau a unui serviciu public de salubrizare menajeră şi stradală, de deszăpezire, precum şi de întreţinere a drumurilor şi zonelor verzi. Planul de dezvoltare a fost propus consilierilor locali la iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş. Acesta ar aduce o economie de cel puţin 40% din costurile pe care astăzi municipalitatea le plăteşte către firmele private care prestează servicii publice. Odată înfiinţată, societatea care ar urma să fie administrată exclusiv de administraţia publică locală ar da posibilitatea unui nou loc de muncă pentru 1.000 de băimăreni.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: “În 1995, în mod surprinzător, aceste servicii publice au fost externalizate, cu prejudicii majore pentru autoritatea locală şi pentru oraş. Zeci de milioane de euro au fost pierdute de municipiul Baia Mare pe parcursul a 20 de ani, zeci de milioane de euro care puteau fi economisite şi folosite de către municipiul Baia Mare în alte scopuri. După acumularea mea de experienţă ca şi primar al municipiului, după calculele pe care le-am făcut ca şi economist, am considerat că este necesar să propun Consiliului Local o astfel de formulă prin care, prin constituirea unui serviciu public sau a unei societăţi comerciale care să aparţină exclusiv municipiului Baia Mare, să prestăm serviciile de deszăpezire, salubrizare stradală şi salubrizare menajeră, întreţinere de zone verzi şi reparaţii curente la drumuri. Cred că va fi un model pentru întreaga administraţie publică din România. Cred că va fi o ches­tiune care, bine implementată aici, în Baia Mare, va crea obligativitate pentru autorităţile locale din toată România şi cred că este lucrul care poate să asigure transparenţă într-un mod absolut, poate să asigure eficienţă economică, poate să genereze inclusiv o eliminare, la nivel naţional, a multora dintre cauzele corupţiei din România”.

baze sportive2Baia Mare, municipiul cu cel mai mic grad de îndatorare din România

În domeniul dezvoltării, administraţia publică locală a municipiului Baia Mare a mai făcut un pas important. După ce a adaugăt pe lista de investiţii noi proiecte, autoritatea locală a decis contractarea unui credit. Sumele de bani astfel obţinute urmează să fie folosite pentru cofinanţarea sau finanţarea totală a proiectelor care duc la dezvoltarea comunităţii băimărene. În momentul de faţă, gradul de îndatorare pe care îl are municipiul Baia Mare este de 5,4%, unul dintre cele mai mici din ţară.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: “Am majorat lista de investiţii cu patru obiective pe care dorim să le finanţăm nu doar din bugetul local, ci în mod complementar din acest credit pe care municipiul Baia Mare în acest moment nu l-a folosit decât într-o proporţie de aproximativ 45%. Sunt obiective legate de învăţământ şi aici mă refer la Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai”, Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu”, Colonia Pictorilor şi, nu în ultimul rând, mai avem un obiectiv legat de investiţiile în drumuri. Toate acestea sunt legate de un termen limită, 1 august, data până la care trebuie să depunem aceste solicitări pentru a accepta Ministerul Finanţelor să putem finanţa şi alte tipuri de proiecte”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.