Gânduri despre Nicolae Sabău, adunate între două coperţi

1
735

Pentru iubitorii folclorului, o carte de referinţă este recent apărutul volum „Nicolae Sabău – Petale recoltate din Complinium” (Colecţie), Editura Eurotip, Baia Mare, 2015. Cartea cuprinde gânduri ale unor artişti, ziarişti, oameni de cultură despre Nicolae Sabău (printre aceştia, foarte numeroşi, amintim pe Teodor Ardelean, Anton Rohian, Nicolae Goja, Alexandru Viman, Vasile Pop-Negreşteanu, Victoria Darvai, Nicoară Timiş, Pamfil Bilţiu, V.R. Ghenceanu, Gheorghe Pârja, Vasile Gaftone, Ion Burnar, Valentin Băinţan, Dumitru Fărcaş, Ion P. Pop, Ioan Tuhuţiu). De asemenea, Gheorghe Roman, Ioan Dobra sau Axente Criste au scris rânduri pentru ciclul „Ora veselă cu Nicolae Sabău”. Regăsim, apoi, repere biografice, cântecele lui Nicolae Sabău, atât în volume editate, cât şi în înregistrări, mari orchestre, mari dirijori şi instrumentişti cu care artistul a lucrat etc.

„Nu sunt mulţi solişti de muzică populară care să-şi fi păstrat cu vigoare şi prospeţime, de-a lungul a peste cinci decenii, ca Nicolae Sabău, o prezenţă atât de marcantă în pleiada iluştrilor maeştri ai genului. De obicei, noi vorbim de clasici ai literaturii, ai artelor, uitând adesea că şi între soliştii de muzică populară s-au afirmat, în cariera lor profesionistă, astfel de „clasici”. Ca unul care-l cunosc pe Nicolae Sabău de mai bine de trei decenii – ca interpret, culegător de folclor, păstrător de tradiţii, ca om – pot afirma că numele său poate fi înscris, la loc de cinste, în galeria clasicilor de profil pe care i-au dat ţării „ţările” Maramureşului, Oaşului, Lăpuşului, Chioarului, Sălajului, alături de cele ale marilor maeştri Grigore Leşe, Dumitru Fărcaş, Fraţii Petreuş, Angela Buciu în viaţă, ale regretatei Tatiana Mihali, dar avându-i ca înaintaşi şi pe iluştrii cântăreţi Emil Gavriş şi Victoria Darvai”, scrie dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”.

Cetăţean de onoare al judeţului Maramureş şi al localităţii natale, Nicolae Sabău este cunoscut şi datorită festivalului de folclor de la Cicârlău, pe care l-a iniţiat şi pe care îl organizează an de an. Iată ce scria, în „Graiul Maramureşului”,  regretatul umorist Gheorghe Roman, în anul 2001, după o ediţie a acestui festival: „V-am aşteptat pe deal la Cicârlău/ Să ne-alinăm de dor şi bucurie/ La un pahar de ţuică-n Primărie/ Având şi vin de roşcă, căcălău./ Să ştiţi că Festivalul a fost cert/ O reuşită pentru joc şi cântec/ Slănina fiind bună pentru cântec/ Lângă sarmale care-au dat în fiert./ Aseară-am fost cu toţii pe la bal/ Să dănţuim mai mult pentru urmaşi/ Un început din primii şapte paşi/ Spre un bufet curat ca un spital./ Voi, stând acasă ca şi nişte laşi/ Aţi mai ratat un Festival local!”.

1 COMENTARIU

  1. VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI SI PE MINE CU ACEASTA CARTE, CARE DORESC SA O CUMPAR. DAR SI ALTE CARTI PE CARE LE AVETI ALE MARELUI ARTIST NICOLAE SABAU
    TUDOR, TEL.0763354095. ASTEPT UN RASPUNS DE LA DVS.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.