Patru decenii de la celebrul FC Baia Mare – Real Madrid

0
353

FC Baia Mare – Real Madrid a fost meciul de referință pentru fotbalul maramureșean. Iar azi se împlinesc patru decenii de când galacticii de la Real Madrid au pășit pe actualul ”Viorel Mateianu”, pe vremea aceea arena băimăreană purtând denumirea de ”Dealul Florilor”.

20.000 de spectatori s-au înghesuit să-i vadă la lucru pe Camacho, Stielike, Juanito sau Santillana, parte dintre ei urmărind meciul din vechii plopi care protejau potcoava mică, existentă și în ziua de azi, însă nefuncțională.
Cum a ajuns FC Baia Mare să aducă Realul din Madrid pe meleaguri maramureșene având în vedere că activa în eșalonul doi? Ei bine, echipa antrenată la vremea respectivă de Paul Popescu ajunsese în ultimul act al Cupei României, unde a jucat împotriva celor de la Dinamo. Finală pierdută la limită de galben-albaștri, 3-2, însă suporterii din acele timpuri povestesc că gruparea din capitală a fost ajutată de către arbitri pentru a-și adjudeca trofeul. Norocul băimărenilor s-a numit însă tot… Dinamo. Fiindcă a devenit și campioană la finalul acelui sezon, iar conform regulamentului de la acea vreme finalista Cupei României participa automat în Cupa Cupelor. A urmat tragerea la sorți și, după cum bine știm, sorții ne-au scos în cale cel mai frumos adversar posibil: Real Madrid!
Emulația dinaintea acelui meci a fost una de neimaginat, aspect pe care l-am aflat tot din povești. S-a creat o nebunie totală, în oraș se discuta numai despre meciul cu campioana Spaniei, în fabrici la fel (la vremea aceea chiar existau!), mulți au încercat să-și procure un bilet pentru a vedea pe viu cel mai celebru club care a pășit în Baia Mare. Și, în fine, a venit ziua de 15 septembrie 1982. Meci în care băieții lui Paul Popescu au lăsat la o parte emoțiile și au jucat fără trac, unul pregătit minuțios, chiar dacă Real deținea mult mai multe cu privire la echipa noastră. Drept dovadă, Realul a trimis trei delegații înaintea jocului tur pentru a nu lăsa nimic la voia întâmplării. Spre bucuria tuturor, fotbaliști (atunci chiar că erau fotbaliști!), conducători ai clubului și județului, dar și înfocații suporteri maramureșeni și cei din zonă, FC Baia Mare a obținut o remiză de aur, una fără goluri, însă toată lumea era conștientă că la retur șansele sunt infime.
În tur au evoluat echipele:
FC Baia Mare: V. Mol­dovan – Szepi, Borz, Tătăran, Koller – P. Radu, M. Sabou, Bălan, Dragomirescu – Rozsnyai (69′ Buzgău), Ene. Antrenori: Paul Popescu și Nicolae Szabo.
Real Madrid: Agustin – Juan Jose, Metgod (76′ Fraile), Bonet, Camacho – Angel, Gallego, Stielike, Isidro – Juanito, Santi­llana. Antrenor: Alfredo Di Stefano.
La retur, Real Madrid a câștigat cu 5-2 (2-1), după ce băimărenii deschiseseră scorul pe Santiago Bernabeu prin Koller. Spaniolii nu au stat pe gânduri și au ripostat cu cinci goluri, marcate de Juanito, Isidro, Hernandez, Santillana și Metgod. FC Baia Mare a mai punctat însă o dată, în minutul 89, prin Buzgău.
Și așa s-a scris povestea dublei celebre cu Real Madrid, una de frumoasă amintire, puține orașe din România putându-se mân­dri că unul dintre cele mai renumite cluburi din lume le-a trecut pragul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.