Duminică, 27 iunie 2021, a Tuturor Sfinţilor, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul marii mulţimi a credincioşilor din Parohia Botiza, Protopopiatul Vişeu, paroh Pr. Ioan Sorin Ferenţ, coslujitor Pr. Ioan Pop, cu ocazia târnosirii bisericii parohiale, ca urmare a efectuării unor lucrări de înnoire, a reorganizării Sfântului Altar, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească pe un podium special amenajat în curtea bisericii şi a rostit cuvânt de învăţătură.
Slujba de tânosire
După o primire frumoasă, cu copii îmbrăcaţi în frumoase costume populare maramureşene, făcută de preotul paroh şi primarul Florea Poienar, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a îndreptat spre biserica parohială, unde a oficiat slujba de târnosire a bisericii, după toate regulile Bisericii Ortodoxe.
Astfel, au fost citite rugăciunile de sfinţire şi s-a uns exteriorul renovat al sfântului locaş de închinare cu Sfântul şi Marele Mir, s-a sfinţit icoana Mântuitorului din Sfântul Altar, refăcută, iar în piciorul Sfintei Mese s-au pus, într-un tub din oţel inoxidabil, Ducomentul de Sfinţire şi Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici, după care au fost pecetluite cu ceară topită şi înscrisă monograma Mântuitorului.
În cele patru colţuri ale Sfintei Mese s-au pus icoanele făcute în granit, ca să dăinuie mai multe sute de ani, ale Sfinţilor Evanghelişti: Matei, Ioan, Luca şi Marcu, fixate în ceară topită. Sfânta Masă a fost spălată de preoţi cu aghiasmă şi apă de trandafiri, unsă cu Sfântul şi Marele Mir, după care au fost puse cele trei veşmintele sfinţite. Apoi a fost pusă Sfânta Cruce Mare, pictată, în partea din spatele Sfintei Mese, pe care preotul o are tot timpul în faţa sa în timpul slujirii, iar pe Sfânta Masă au fost aşezate cele de trebuinţă slujirii preoţeşti: Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, Sfântul Chivot, două sfeşnice, candela arzând şi două cruci de binecuvântare.
Cu ocazia acestei târnosiri, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dat şi cel de-al doilea hram Sfântului locaş de închinare, „Sfinţii Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi sfetnicul Ianache”, pe lângă cel deja avut şi sărbătorit ieri, „Duminica Tuturor Sfinţilor”.
Fiind prezent cu ocazia acestei sărbători a hramului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat şi noua sală socială a parohiei, care a primit numele „Justinian Arhiepiscopul”.
Sfânta Liturghie Arhierească
Alături de o mare mulţime de credincioşi, răsfiraţi în spaţiul din interiorul bisericii, în jurul bisericii, precum şi în vastul cimitir parohial, din jurul bisericii monument istoric, aflată în apropiere, s-a rugat un sobor ales, alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Pr. Ioan Sorin Ferenţ, paroh, Pr. Ioan Pop, coslujitor, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretarul Protopopiatului Lăpuş, Protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, fiu al satului, Protos. Nifon Neamciuc, stareţul Mănăstirii Strâmtura, Pr. Gavriş Vancea din Săliştea de Sus – Centru, Pr. Nicolae Pintea, din Săliştea de Sus I, Pr. Dan Sidău, directorul Palatului Cultural Sighetu Marmaţiei, Pr. Dr. Dinu Brici din Ieud, Pr. Vasile Cosma din Rozavlea – Centru, Pr. Mircea Conţ din Culcea, Pr. George Magdău din Şieu – Sfânta Treime, Pr. Ioan Iusco din Şieu – Cuvioasa Parascheva, precum şi duhovnicul mănăstirii „Schimbarea la Faţă” Botiza, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vald Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, alţi preoţi invitaţi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înfiinţat şi condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la chinonic a cântat o priceasnă Arhid. Vlad Verdeş.
În rândul credincioşilor a fost prezent primarul comunei, Florea Poienar, un bun credincios şi un sprijinitor al Bisericii.
Cuvântul de învăţătură
Cu mare atenţie au ascultat cele câteva mii de credincioşi cuvântul al Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, care le-a vorbit, pornind de la Sfânta Evanghelie a zilei, precum şi despre Sfinţii lui Dumnezeu, a căror zi a fost sărbătorită în această duminică, numită Duminica Tuturor Sfinţilor. Despre sfinţenia oamenilor, Preasfinţitul Părinte Episcop a zis:
„Prin întemeierea Bisericii, prin încreştinare, s-au umplut mulţi oameni de har şi au devenit sfinţi, prin lucrarea şi puterea Duhului Sfânt, Care a devenit lucrător în viaţa lor şi s-a umplut pământul de oameni drepţi şi bineplăcuţi lui Dumnezeu şi cerul de sfinţi. Cerul nu mai este gol. Nu mai sunt doar duhuri, adică îngerii, care sunt duhuri de lumină, e plin de sufletele drepţilor şi al sfinţilor cerul lui Dumnezeu. De când? De la Rusalii. De la întemeierea Bisericii. Pe aceştia toţi îi pomenim noi astăzi, în prima duminică după Sfintele Rusalii, care se numeşte a Tuturor Sfinţilor.”
Suntem atinşi de sfinţenie şi prin prezenţa noastră în sfânta biserică, la slujbele duminicale şi din sărbători, din alte zile de peste săptămână, prin spovedanie şi împărtăşire:
„Să nu ratăm întâlnirea cu Dumnezeu şi bucuria de a ne privi în ochi cu Dumnezeu, cu Hristos, cu Maica Domnului, cu Toţi Sfinţii. Să nu ratăm, pentru că întâlnirile cu Dumnezeu sunt crâmpeie de veşnicie. În Liturghie suntem în Împărăţia lui Dumnezeu. În Împărăţia lui Dumnezeu pe pământ. Aici, în Împărăţia lui Dumnezeu, s-au născut Sfinţii, aici s-au năcut oamenii mari, aici s-a umplut pământul de binecuvântări, pentru că Biserica a răspândit lumină în lume, în viaţa oamenilor, a înnobilat familiile, a înnobilat comunităţile. Uitaţi-vă la Maramureş! Parcă nicăieri în lume nu e atâta frumuseţe câtă e aici. De ce? Pentru că e plin de Dumnezeu şi de credinţă Maramureşul. De lumină şi de har. Când mergi prin Maramureş, parcă înaintea ta a trecut Dumnezeu. Eşti pe urmele lui Dumnezeu şi ale Sfinţilor. Aşa simţi în Maramureş. De ce? Pentru că e sfinţit locul.”
Distincţii
Pentru lucrările care au fost efectuate la sfântul locaş de închinare, Părintele paroh Sorin Ioan Ferenţ a primit Ordinul „Justinian Arhiepiscopul”, iar preotul coslujitor a fost hirotesit ca stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce.
Consiliul Parohial a fost distins cu Diploma Anului Omagial şi Medalia „Justinian Arhiepiscopul”, la fel ca şi primarul Florea Poienar, Ioan Bobocea, prim-epitrop, Vasile Neag– epistrop II, Vasile Trifoi – cântăreţ bisericsc, Cornel Marta – paraclisier, preoteasa Ana Ferenţ, Vasile Cozneac, farmacist şi apicultor, binefăcător, care a asigurat ceara topită pentru târnosirea Sfântei Mese.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit din patea preoţilor şi credincioşilor un coş cu flori şi o icoană a Tuturor Sfinţilor.
Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”