Probleme la asistenţii personali: fără vouchere de vacanţă şi cu riscul de a fi puşi pe liber

2
2434

Asistenţii personali ai persoanelor cu handicap din Maramureş au din nou probleme. La Borşa se vehiculează ideea disponibilizării acestei categorii de personal, după cum a semnalat preşedintele Cartel Alfa Maramureş, Florin Hossu în şedinţa comisiei de dialog social de ieri, 19 iunie. În plus, sindicalistul a mai arătat că în timp ce funcţionarii primăriilor au primit vouchere de vacanţă în mai multe localităţi, asistenţii personali au fost lăsaţi pe dinafară. Sindicaliştii cer aplicarea unitară a legii şi eliminarea discriminărilor.
Sindicaliştii Cartel Alfa spun că dacă nu va fi respectată legea vor fi acţiuni în instanţă şi chiar plângeri penale.
“Ceea ce ne-a speriat mai mult, se încearcă şi se doreşte încălcarea gravă a legii 448 prin intenţia de a disponibiliza toţi asistenţii personali din Primăria Borşa. Am discutat cu domnul primar, i-am spus că nu procedează conform legii. Vom ataca în instanţă o astfel de acţiune. Atragem atenţia acelor primării şi acelor primari că nu numai faptul că vom câştiga în instanţă dacă desfacerea contractului de muncă se face împotriva legii, ci suntem decişi să facem şi plângere penală pentru abuz în serviciu. Nu putem lua de­cizii pentru că aşa vreau eu, pentru că acum sunt primar şi pot să aprob o disponibilizare”, a punctat Florin Hossu.
De cealaltă parte, viceprimarul oraşului Borşa, Traian Timiş, susţine că nu se pune problema concedierilor, ci s-a luat în calcul varianta ca asistenţii personali să fie indemnizaţi. Adică să nu mai fie angajaţi cu contract individual de muncă şi cu salariu în concordanţă cu această formă de angajare, ci să primească indemnizaţii de îngrijitori ai persoanelor cu dizabilităţi. Viceprimarul a arătat că nu există susţinere financiară şi că trebuie găsită o soluţie pentru cei 128 de asistenţi personali.
Varianta prezentată nu e pe placul sindicaliştilor care sunt de părere că oamenii îşi vor pierde vechimea şi riscă să devină asistaţi sociali. “Nu e vina primarului că bugetul consolidat a fost făcut ciudat în sensul că sumele pentru cheltuiala asistenţilor personali trebuie suportate din bugetul local. Există riscul să rămânem fără bani pentru această categorie de personal la jumătatea anului, dar acesta nu e un motiv pentru a se încălca legea”, a adăugat liderul de sindicat.
O altă problemă semnalată a fost aceea a neacordării voucherelor de vacanţă pentru asistenţii personali, deşi funcţionarii primăriei au beneficiat de acest drept. “Există aplicarea discriminatorie a legii acordării voucherelor de vacanţă. Au acordat vouchere salariaţilor, mai puţin asistenţilor. Nu putem da diferenţiat. Ori dăm tuturor angajaţilor, ori nu dăm nimic. Nu putem face aplicarea discriminatorie a legii 153. Legea spune că trebuie acordate voucherele de vacanţă. Vom face plângere penală. Să fim responsabili. Să nu luăm dintr-un tort totul şi la alţii să nu le lăsăm nici firimiturile. Oricum au probleme mari acei oameni”, a concluzionat Florin Hossu.
Printre primăriile sindicalizate date ca exemplu negativ în privinţa neacordării voucherelor de vacanţă se numără cele din: Băiuţ, Bârsana, Cerneşti, Cicârlău, Coaş, Copalnic Mănăştur, Dragomireşti, Dumbrăviţa, Lăpuş, Tăuţii Măgherăuş, Târgu Lăpuş”. Deocamdată doar Primăria Lăpuş a anunţat că face eforturi pentru ca oamenii să îşi primească voucherele de vacanţă. Sindicaliştii Cartel Alfa Maramureş vor semnala problemele şi la Ministerul Muncii unde vor trimite o adresă.

2 COMENTARII

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.