Lucrările de consolidare la depozitul ecologic demarează în primăvară

0
116

Consolidarea terenului pe care este amplasat depozitul ecologic de la Fărcașa este programată a începe în primăvara anului viitor. Asta după ce licitația privind desemnarea unui nou constructor va fi încheiată. Contractul cu vechiul executant s-a reziliat în vară, din cauza lucrărilor proaste ce au dus și mai mult la întârzierea investiției.

După desemnarea firmei câștigătoare, aceasta nu ar avea de lucrat mai mult de câteva luni de zile pentru a finaliza totul. Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș – beneficiarul investiției, ne-a explicat: „Studiile pentru a găsi o soluție tehnică de stabilizare a terenurilor de la depozitul ecologic din Fărcașa sunt finalizate, avem soluțiile, însă problema pe care am întâmpinat-o acum este cu intrarea în insolvență a executantului lucrării. În acest moment, suntem în procedura de identificare a unui nou executant al lucrării, că soluțiile le avem. Trebuie să facem din nou licitație… Ca perioadă de timp, sperăm ca în iarna aceasta să se realizeze procedura de achiziție publică, iar în primăvară să se facă lucrările care au mai rămas de executat. Acestea sunt evaluate a dura 3 – 4 luni de zile. Odată ce vom avea un nou constructor de­semnat, cu soluțiile tehnice pe care le avem și partea financiară asigurată, cred că nu ar mai fi alte probleme. Doar că trebuie să se lucreze. Soluțiile găsite sunt legate, general vorbind, de consolidarea platformei de sus, de construcția unui dig, a unor șanțuri subterane de drenare a apei, plus niște ancore care trebuie montate de la suprafață până în roca de bază, pentru a stabiliza întregul amplasament, deci soluții relativ complexe”.

Execuție defectuoasă până acum

Președintele CJ Maramureș admite că în zonă sunt probleme cu alunecările de teren, dar acestea au fost amplificate și de lucrările prost executate până acum: „Soluțiile tehnice ni le-au furnizat niște experți în domeniu, care ne-au spus că așa ar trebui făcut, încât să nu mai existe probleme cu alunecările. Deși partea cu alunecările este mult și poveste de presă. Acestea există, dar sunt de ordinul milimetrilor de alunecare de teren în ultimele câteva luni, deci nu vorbim despre un megadezastru. Există o situație problematică, dar care s-a creat în timp și din cauza executantului, care a făcut defectuos lucrările acolo, în sensul în care a decopertat foarte mult teren, însă fără a asigura stabilitatea lui. A privit totul, cred, ca pe o groapă pe care o sapă la cineva acasă! Dar chiar și în momentul în care sapi o simplă groapă, nu pui acolo două scânduri ca să sprijini terenul respectiv?! Eu cred că le pui! El nu a făcut lucrul acesta…”, a conchis Gabriel Zetea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.