La Tg. Lăpuş – Monumentul eroilor, în straie noi

0
913

Din primăvara anului 1936, în parcul central din oraşul Tg. Lăpuş, dăinuie un monument închinat eroilor căzuţi pentru Unirea tuturor românilor. Pe soclu erau gravate numele martirilor căzuţi în masacrul din 5 decembrie 1918. La festivitatea de dezvelire a monumentului, în 22 mai 1936, au fost prezente personalităţi marcante, printre care Constantin Brătianu şi Valeriu Roman, ministru. Constantin Brătianu a spus: „Piatra ce dezvelim astăzi este pentru toţi românii! Piatra ce vorbeşte! Piatra care va vorbi inimilor noastre! Piatra care va vorbi mâine sufletelor frumoase ale feciorilor noştri. Să grijim de ea”. Din păcate, în timpul celui de-al doilea război mondial, începând cu luna septembrie 1940, oraşul Târgu Lăpuş a căzut sub stăpânire străină, autorităţile maghiare de ocupaţie au schimbat în câteva zile toate rânduielile. Prima măsură a fost distrugerea monumentului.
În a doua parte a anului 1946, monumentul a fost asamblat în locul iniţial şi a rămas aşa timp de trei ani. În anul 1949, conducerea de partid a raionului Lăpuş a hotărât dezmembrarea monumentului. În anul 1968, Consiliul popular raional Lăpuş a luat hotărârea ca monumentul eroilor, amplasat iniţial în faţa bisericii româneşti din piaţa Lăpuşului, să fie refăcut şi strămutat în „spatele bisericii reformate”, actualmente în parcul din faţa Casei de cultură, locul unde se află şi astăzi. În anul Centenar 2018, se impunea reabilitarea ”Monumentului Eroilor Căzuţi pentru Unirea Tuturor Românilor”.
”Motivaţia care stă la baza reabilitării monumentului este, în principal, că reprezentarea vulturului cu ciocul în jos generează o serie de interpretări şi o simbolistică care nu face cinste oraşului, mai ales că ne aflăm în anul Centenar şi avem datoria, faţă de patrie şi faţă de noi înşine, să arătăm adevărul istoric şi să cinstim memoria eroilor noştri. Vulturul/acvila este un simbol al puterii, vitejiei, creativităţii şi intuiţiei. Prezenţa lui pe stemele provinciilor istorice: Ţara Românească, Oltenia, Moldova, Transilvania, demonstrează acest fapt. Este un simbol al unificării şi al românismului, fiind evocat în literatura românească, de inspiraţie istorică, de autori precum: Barbu Delavrancea, Mihail Sadoveanu, George Coşbuc, Gala Galaction, Vasile Alecsandri” – subliniază Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş.
Drumurile primarului n-au fost puţine pentru a obţine avizul de reabilitare a monumentului. Mai întâi, s-a dus cu petiţia la Bucureşti, de acolo a fost trimis la Cluj, după aceea a ajuns la Comisia Teritorială Satu Mare – Bihor – Maramureş, pentru ca în final şedinţa să se ţină în Baia Mare. Lucrările au început de ieri, 8 octombrie 2018.

Nick OPRIŞ

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.