Flori de la bibliotecari pentru George Pop de Băseşti

0
843
În casa memorială

Miercuri, 1 august 2018, în comuna Băseşti, a avut loc o manifestare la împlinirea a 183 de ani de la naşterea lui George Pop de Băseşti. O delegaţie a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, în frunte cu directorul Teodor Ardelean, căreia i s-a alăturat şi un grup de bibliotecari de la biblioteci orăşeneşti şi comunale din judeţul Maramureş, a purces într-un pelerinaj de suflet acasă la cel ce a făcut posibilă Marea Unire.

La mormântul lui George Pop

De îndată de au ajuns la Băseşti, bibliotecarii au de­pus o coroană de flori la bustul aflat în faţa Primăriei, unde s-au întâlnit cu bibliotecarii sălăjeni şi sătmăreni şi cu gazdele: primarul Ioan Călăuz şi bibliotecara Dinuca Sabadâş. De la Zalău, grupului de bibliotecari condus de Florica Pop, directorul Bibliotecii Judeţene „Ioniţă Scipione Bădescu” Sălaj, i s-au alăturat mai mulţi parteneri din cadrul proiectului „Caravana Unirii”, respectiv reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi ai Prefecturii Sălaj, Muzeului de Istorie şi Artă, Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor – filiala Sălaj, Garnizoanei Zalău (în ţinută militară) şi primarii din Bocşa şi Pericei, care au creat o atmosferă comemorativă. Bibliotecarii sătmăreni au fost însoţiţi de reprezentanţi ai Asociaţiei Civice Tempora Satu Mare.
De la Primărie, s-a mers în procesiune, cu cântări patriotice, cu tricolorul la brâu sau în mâini, la Casa Memorială George Pop de Băseşti, unde s-a derulat o lecţie de istorie şi patriotism. Au vorbit primarii din: Băseşti (Ioan Călăuz), Pericei (Boncidai Csaba), Bocşa (Demyen Istvan), istoricul dr. Marin Pop de la muzeul din Za­lău (fiu al comunei Bobota), Dalia Ştirb Mintaş din Zalău, dr. Viorel Câmpan din Satu Mare, col. (r) Voicu Şichet (revista „Eroii Neamului” Satu Mare). Ro­lul de moderatoare şi l-a asumat Florica Pop, Vorbitorii au fost copleşiţi de locul unde se află şi de personalitatea celui care şi-a sacrificat viaţa pentru cauza naţională. S-au rostit cuvinte vibrante, s-au transmis emoţii, iar cei doi primari din Sălaj, ambii maghiari, au vorbit fără patimă, de unde se vede că ungurii şi românii pot convieţui paşnic, în respect reciproc. Cei prezenţi i-au mulţumit în final Corinei Pop, custodele Casei Memoriale.

Sub Teiul Unirii

Prof. dr. Teodor Ardelean a ţinut un discurs sub Teiul Unirii, unde a transmis asistenţei o lecţie de istorie combinată cu dendrologie antropică şi botanică memorială, arătând cum îşi găsesc copacii „de seamă” această forţă din interior (rădăcinile adventive), ceea ce în cazul arborilor multiseculari înseamnă posibilitatea regenerării radiculare. De aceea şi teiul de la Băseşti, „bătrân” de 275 de ani, va mai dăinui şi va mai fi martorul multor hori ale unirii în jurul său, cum s-a întâmplat şi cu această ocazie.

Mănăstirea din Băseşti

Un moment important a avut loc la cimitirul satului, în care se află mormântul lui George Pop de Băseşti. Pe piatra funerară sunt înscrise celebrele cuvinte din Sfânta Scriptură, pe care le-a rostit în faţa Marelui Sfat Naţional: „Acum slobozeşte, Doamne, pe robul tău în pace, că am văzut slobozirea neamului meu!” Au fost momente de reculegere, au fost depuse coroane şi jerbe de flori, iar la final cineva a recitat poezia lui Petre Dulfu: „La mormântul lui George Pop de Băseşti”.
Ziua s-a încheiat la Căminul cultural, nu înainte ca oaspeţii să viziteze Biblioteca comunală „Dumitru Pop” şi expoziţia de carte ce a marcat momentul. Cu ocazia agapei de final, s-au rostit poezii şi s-a cântat (Ileana Graţiana Pop – Sălaj). Teodor Ardelean a luat cuvântul, ţinând un discurs, arătând, printre altele, că există la Băseşti, pe lângă multă istorie, şi mult suflet. A luat cuvântul şi gen. (r) Ioan Pop, directorul S.C. Urbis S.A. Baia Mare, care a multiplicat bustul lui George Pop de Băseşti în 300 de exemplare.

A consemnat: Ioan Neamţiu, bibliotecar metodist

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.