Proiectul de restaurare a Castelului Teleki din comuna Coltău a demarat în această lună, odată cu câştigarea licitaţiei de către un constructor din Satu Mare. Astfel, clădirea istorică va fi reabilitată după standardele în vigoare. Valoarea investiţiei se ridică la circa un milion de euro, bani europeni.
Administraţia locală are o mică parte de cofinanţare în cadrul acestui proiect, restul banilor reprezentând fonduri nerambursabile. Dacă privim prin prisma numeroaselor tentative eşuate de restaurare de până acum, atunci acest moment este unul important pentru comunitatea din Coltău. Lajos Cendes, primarul din Coltău, ne-a explicat: „Castelul Teleki intră în reparaţii capitale, în restaurare. În 7 mai am finalizat achiziţia publică pe reabilitarea castelului. S-a făcut licitaţia, raportul final. O firmă din Satu Mare, care se ocupă cu restaurarea monumentelor istorice, a câştigat execuţia lucrărilor. Fondurile provin de la Uniunea Europeană, pe Programul Operaţional Regional (POR). Până la această oră am depus proiectul de cinci ori şi doar acum am reuşit să obţinem finanţarea. Ultima dată ni s-a respins pe interpretare. Valoarea proiectului este de 4,2 milioane lei plus TVA. Cofinanţarea noastră este de 2%. Deci banii există în cont, doar să se apuce constructorul de treabă. Termenul de execuţie este de un an şi jumătate. Eu sper ca pe la toamna viitoare să fie terminat castelul. Nu se va aduce absolut nicio modificare clădirii, doar prin proiect am cerut ca în acoperiş să facem o mansardare, pentru a putea realiza acolo o sală de conferinţe, de expoziţie. Până acum doar etajul I era ocupat cu muzeul lui Petofi. Am fost şi la muzeul din Budapesta unde am discutat să vedem cu ce materiale ne-ar putea ajuta şi ei, pe când finalizăm construcţia toate camerele să fie ocupate cu ceva, fiecare dintre ele să aibă o funcţionalitate. Vrem să facem şi expoziţii aici. Una dintre ele va fi şi tabăra internaţională de pictură, care avea locul de desfăşurare în Baia Sprie, şi de unde s-au adus toate tablourile în Coltău. Este vorba despre 350 tablouri de valoare. Deja am expus o parte dintre ele în căminul cultural, pentru că şi muzeul l-am mutat acolo, până la finalizarea lucrărilor de restaurare la castel, ca să nu întrerup vizitatorii. Aceştia pot vizita în acest fel şi expoziţia de pictură, dar şi piesele expuse din fostul muzeu”.
Şi parcul va fi reabilitat
Pentru ca impactul să fie cât mai puternic asupra turiştilor care vizitează anual zona, se intenţionează şi revitalizarea parcului care înconjoară castelul. Proiectul există deja, însă se caută sursele de finanţare, deoarece suma este consistentă şi nu ar putea fi suportată din bugetul local. Primarul a precizat: „Ne focusăm şi pe revitalizarea parcului care împrejmuieşte castelul. Avem deja întocmit un proiect şi pentru această zonă verde. Totul reabilitat va avea un impact mult mai mare decât dacă restaurăm numai clădirea istorică. Însă aşteptăm să vedem pe ce axă de finanţare îl vom putea depune şi pe acesta, pentru că la ora actuală nu sunt fonduri pentru parcuri. Din bugetul local este exclus să-l finanţăm, deoarece valoarea lui este destul de mare: circa 450.000 de euro”.