Investiţia de modernizare a Aeroportului Internaţional Baia Mare se apropie de final. Astfel, lucrările la prelungirea pistei, precum şi la platforma de îmbarcare şi căile de rulare au fost încheiate. Ce a mai rămas de făcut este doar defrişarea a trei hectare de pădure din apropierea căii de rulare, pentru siguranţa zborurilor.
Pentru acest lucru însă, trebuie aviz de la minister, aprobare care nu vine, deocamdată. Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a fost ieri în vizită la aeroport dând asigurări că şi problema finanţării va fi rezolvată, într-un fel sau altul. Soluţiile propuse de ministru sunt legate fie de accesarea fondurilor europene, fie de fondurile naţionale, sens în care Cristian Ghinea este dispus să elaboreze o scrisoare de recomandare către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice: „Tocmai ne-a vizitat ministrul Fondurilor Europene, care ne-a asigurat că se vor găsi soluţii ca lucrările să fie decontate, deoarece nu-şi permite judeţul Maramureş să suporte aceste cheltuieli mari.

A propus două variante, să vedem care din ele va fi. Lucrările sunt aproape de finalizare. Problema este că nu am primit încă ordinul pentru scoaterea din fondul forestier a celor trei hectare de pădure. Săptămâna trecută ne-au mai cerut să mai depunem încă o dată un extras CF actualizat, iar noi nu putem finaliza lucrările că trebuie făcut drumul perimetral şi mutat gardul cu 21 de metri. Eu sper să finalizăm cât de repede, în fiecare săptămână trimitem câte un memoriu la doamna ministru. Din anumite informaţii neoficiale eu ştiu că toate direcţiile au avizat deja ordinul, trebuind să semneze directorul şi secretarul general din minister, secretarul de stat şi după aia trimite ordinul către ministru. După graficul depus de către constructor acum o lună şi ceva, termenul de finalizare era 26 septembrie 2016, dar cu condiţia să obţinem şi noi ordinul pentru scoaterea din fondul forestier. Deşi pista este terminată, platforma de îmbarcare la fel, căile de rulare finalizate, până nu facem drumul perimetral şi defrişarea pădurii nu ne putem atinge de pistă pentru marcaje. Că pe vopseaua proaspătă dacă trec maşinile se deteriorează. Prin acel ordin se va stabili şi dacă facem noi defrişarea sau Regia Naţională a Pădurilor, terenul fiind proprietatea statului. Însă cred că Direcţia Silvică se va ocupa de asta”, a declarat Dorin Buda, directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare.

Zborurile, reluate cel târziu anul viitor
Cu toate că nu poate înainta o dată certă de când vor fi reluate zborurile pe aeroportul din Tăuţii Măgherăuş, totuşi, directorul aerogării crede că anul viitor avioanele vor decola şi ateriza pe noua pistă: „La finalizarea lucrărilor contractate, echipamentele de radio-navigaţie, proprietatea ROMATSA, trebuie repoziţionate. Compania italiană Tales, producătorul echipamentului ILS, singurul care asigură aterizarea de precizie a aeronavelor, urmează să avizeze proiectul tehnic aferent, iar constructorul nostru să mute apoi echipamentul, pe noile poziţii. Din păcate nici aeroportul, nici ROMATSA nu au echipamente echivalente care să permită aterizarea avioanelor în condiţii de maximă siguranţă, şi nici nu există posibilitatea de a instala echipamente provizorii. Mai mult, având în vedere că lungimea pistei creşte de la 1.800 la 2.150 de metri, toate procedurile de aterizare-decolare vor trebui reproiectate. Deci va fi momentul când noi încheiem efectiv lucrările şi apoi va urma repoziţionarea echipamentelor ROMATSA. Când acest lucru se va termina, putem vorbi de reluarea zborurilor de pe aeroportul din Tăuţii Măgherăuş. Nu pot face promisiuni în legătură cu data certă, din cauză că după luna septembrie nu mai ţine de noi, însă cu siguranţă că anul viitor aeroportul va fi funcţional”, a conchis Dorin Buda. Există şi negocieri cu mai mulţi operatori low-cost, însă acestea sunt, deocamdată, în stadiu incipient.
Circa 76 de milioane de lei este suma de care are nevoie Aeroportul Internaţional Baia Mare pentru plata totală a lucrărilor de modernizare şi extindere a pistei de rulare către constructor. Din păcate fondurile europene iniţiale s-au pierdut, aşa că acum conducerea Regiei Autonome caută soluţii.
Dupa ani buni de convulsii, certuri, schimbare director Aeroport, concurs pentru Consiliu de Administratie Aeroport lucrarile au fost totusi demarate. Acum „piatra este aruncata”, nimeni nu va permite ca aceste lucrari de un volum urias si cheltuieli sa fie aruncat pe apa sambetii. Ciudat este ca dupa atatea controverse acum administratia se poticneste la defrisarea a 3 ha. de padure care este imperios necesar in timp ce jaful padurilor in Tara persista la Borsa si pretutindeni. Pozitionarea geografica, strategica si zona cu densitatea populatiei, Aeroportului Baia Mare este mai avantajoasa de cat cel din Satu Mare care este chiar la apropierea granitei Tarii. Cu sau fara poticnirilor politicienilor Aeroportul International Baia Mare va fi operativ dar aici va fi nevoie de oameni competenti pentru atragerea operatorilor aeriene ca acest obiectiv sa devina profitabil.
Abureli de 2 lei….. Satu Mare are deja aeroport, cursa externa. Deci de la Wizz va puteti lua gandul. Pana terminati voi aeroportul, mai introduce Wizz-ul 2-3 curse de pe Satu Mare si ne ingroapa. Si cu asta basta. Management si politica de 2 lei. „Succesuri” !
De ce nu zice domnul director din ce cauza s-au pierdut fondurile europene? De ce nu zice cine si-a asumat raspunderea pentru pierderea acelor fonduri si de la cine va recupera statul acele fonduri?
In rest, totul e can can si vrajeala inainte de alegeri…