Ocna Şugatag, la un pas de a deveni staţiune balneoclimaterică

1
7876

Staţiunea turistică de interes local Ocna Şugatag ar putea deveni staţiune balneoclimaterică de interes naţional şi nu numai. Autorităţile locale au întocmit documentaţia în acest sens, iar o comisie de la Bucureşti a fost de mai multe ori pentru a analiza situaţia în teren.

După ce toate verificările s-au încheiat, acum nu a mai rămas decât ultimul pas şi cel mai important – de numire oficială a Ocnei Şugatag ca şi staţiune balneoclimaterică: „Eu sunt acum într-o luptă foarte serioasă cu Ministerul Sănătăţii pentru declararea localităţii Ocna Şugatag staţiune balneoclimaterică. Deci studiul a fost făcut, perimetrul delimitat – de la Cavnic la Sighet, drumul principal. Nu toată localitatea va intra însă în acest perimetru. Piedică este cimitirul şi nu au agreat domnii de la Ministerul Turismului decât partea conturată pe hartă cu linia roşie: adică pădurea Creasta ca şi rezervaţie, şi zona lacurilor”, a declarat Mihai Ivaszuk, primarul comunei Ocna Şugatag.

Până la finele lunii august ar trebui să apară hotărârea de Guvern

DSC06299Autorităţile locale aşteaptă acum hotărârea de Guvern prin care Ocna Şugatag va fi denumită oficial staţiune balneoclimaterică. Importanţa acestei titulaturi este cu atât mai mare cu cât, pe baza ei, comuna va putea accesa fonduri europene nerambursabile în cuantum de cinci milioane de euro: „Comisia de la Bucureşti a fost, a văzut, membrii ei au făcut lucrarea, au stabilit calitatea aerului, a apei, magazine, tot ce este în zona Ocna Şugatag. La final au stabilit perimetrul care va deveni staţiune balneoclimaterică. Până la sfârşitul lunii august ar trebui să avem hotărârea de Guvern, pentru că am făcut un proiect mare, de cinci milioane de euro şi poţi să obţii finanţarea dacă localitatea este trecută de la statutul de staţiune de interes local, la staţiune balneoclimaterică de interes extins. Dacă îmi agreează proiectul de cinci milioane de euro atunci în el avem următoarele: asfaltarea tuturor străzilor care se regăsesc în staţiunea balneoclimaterică, eficientizarea iluminatului public, pe stâlpi de metal cu nişte abajururi şi lumină dată de led-uri, pistă de cicloturism, mobilier urban, trei parcuri pentru copii, bătrâni şi tineret”, a explicat primarul. Din cei cinci milioane de euro, 2,2 milioane vor merge la capitolul asfaltări, circa 1,2 milioane la modernizarea iluminatului public, restul urmând a fi folosiţi pentru achiziţionarea de mobilier urban şi la construcţia pistei de biciclete.

Variante de rezervă

Primarul spune că există şi o variantă de rezervă, în cazul în care ministerul nu va agrea titulatura de staţiune balneoclimaterică. Cu toate acestea, posibilitatea accesării celor cinci milioane de euro rămâne valabilă: „Totuşi, siguranţă 100% nu avem, aşa că am mers pe două variante: una este obţinerea titulaturii de staţiune balneoclimaterică. Dacă aceasta nu se justifică atunci mergem pe cea de staţiune climaterică, iar fondurile sunt aceleaşi, doar că se trece de la denumirea de staţiune turistică de interes local la cea de balneoclimaterică sau climaterică”, a conchis Mihai Ivaszuk.

Ştrandurile din zonă nu duc lipsă de turişti

DSC06288Fiind în plin sezon estival, pensiunile şi ştrandurile din Ocna Şugatag sunt pline de turişti. Totuşi, denumirea de staţiune balneoclimaterică le va spori clienţii, cred unii administratori de pensiuni: „Clienţi avem, am dezvoltat şi partea de agrement, în speţă nişte tobogane de aqua-park, atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici. De asemenea, am adăugat pe lângă piscinele cu apă dulce existente şi piscine exterioare cu apă sărată. Acest lucru se vede că atrage clienţii din zonă şi numai. Vin turişti de peste tot la noi, pentru că suntem un punct de tranzit. Avem turişti în special din zona de sud a ţării: Constanţa, Tulcea, Bucureşti, care vin şi să viziteze obiective din zonă, astfel că se cazează la noi în Ocna Şugatag, localitatea fiind cumva la mijlocul acestor obiective de genul Cimitirul Vesel de la Săpânţa sau Mănăstirea Bârsana, aşa că după un sejur de şapte zile, pleacă odihniţi şi relaxaţi acasă. Ocna Şugatag era cunoscută şi până acum ca şi staţiune balneoclimaterică. Faptul că nu s-a recunoscut asta oficial până astăzi, dar acum are şanse să devină şi oficial, este un lucru de lăudat. Probabil că acest lucru va atrage turişti şi mai mulţi, mai ales de pe plan internaţional, pentru că va intra într-un circuit turistic extins, cred eu, aşa că potenţialii turiştii vor fi din toate zonele, nu numai din a noastră. Turiştii noştri vin aici din raţiuni economice, că este mai aproape de oraş şi nu au nevoie de cheltuieli mari să aibă toate mijloacele de agrement ca şi altundeva, cum ar merge la mare spre exemplu, dar vin şi din afara judeţului pentru a vizita frumuseţile locurilor din Maramureş, precum şi a beneficia de condiţiile balneoclimaterice de la Ocna Şugatag”, a precizat Dan Poran, administratorul unei pensiuni turistice.

Turişti din toată ţara, veniţi în staţiunea Ocna Şugatag

Am întâlnit în staţiunea turistică oameni veniţi din toate colţurile ţării, aici găsind linişte, aer curat, răcoros, dar şi apă sărată, benefică pentru organism: „Am venit din Satu Mare la Ocna Şugatag pentru că aici este altceva, deşi avem şi noi acolo ştrand şi aqua-park. Clima e bună, mai răcoroasă şi am vrut să vedem cum este şi aici. Ne place mai ales apa sărată, care este benefică pentru organism. Câteva zile e perfect aici ca să plecăm relaxaţi”, ne-a spus Nelu Mare, turist sătmărean. „Aici este perfect: aer curat, sănătos, apă sărată, benefică pentru organism, briză, răcoare. Deci cam tot ce nu găsim noi în Bucureşti, sau în împrejurimi. La mare te coci pe temperaturile astea. Aici noaptea mai cerem o pătură în plus aşa de răcoare este. De asemenea, preţurile sunt mai mult decât acceptabile. În concluzie ne place, aşa că vom reveni şi la anul”, ne-a explicat şi George Manolache, un bucureştean venit cu familia în concediu pe meleagurile noastre.

1 COMENTARIU

  1. din astia 5 milioane, 1 milion ii baga primarul in buzunar, iar jumate se duc la organele „competente” corupte, toata lumea stie dar se continua de ani de zile cu sistemul…

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.